top of page
  • Radu Andrei

Viteza 5G mai mult reclamă

Conform datelor publicate de ANCOM în luna noiembrie 2023, viteza medie la internet în România la date mobile este de 38 Mbps la download și 15 Mbps la upload. Aceasta este o creștere de 26% față de anul precedent, 2022.


Viteza medie la internet la date mobile variază în funcție de operatorul de telefonie mobilă. Orange are cea mai rapidă viteză la download, cu o medie de 56 Mbps, urmat de Vodafone cu 32 Mbps și Digi Mobil cu 17 Mbps.


5g

Viteza medie la internet la date mobile este mai mare în orașe decât în mediul rural. În București, viteza medie la download este de 52 Mbps, în timp ce în județele rurale este de 25 Mbps.


Există mai multe motive pentru care viteza medie la internet la date mobile în România este încă relativ mică, chiar și în zonele în care operatorii de telefonie mobilă oferă servicii 5G.


Unul dintre motive este că acoperirea 5G este încă limitată. În noiembrie 2023, acoperirea 5G a operatorilor de telefonie mobilă din România era de aproximativ 50% în orașe și de aproximativ 25% în mediul rural.

Cu cât acoperirea este mai mică, cu atât este mai puțin probabil ca utilizatorii să poată accesa viteze 5G maxime.
Comments


bottom of page