top of page
  • Radu Andrei

Țigările Electronice: O Analiză Profundă asupra Fenomenului, Impactului și Controversei Lor


Daca esti fumator si vrei sa renunti la acest obicei, probabil ca ai auzit de țigările electronice ca o alternativa mai putin daunatoare. Dar cat de adevarata este aceasta afirmatie? Ce contin tigarile electronice si ce efecte au asupra organismului tau si a celor din jur? In acest articol, vom incerca sa raspundem la aceste intrebari, bazandu-ne pe informatii oferite de surse medicale si stiintifice.


Țigările Electronice

Ce sunt tigarile electronice si cum functioneaza?

Tigarile electronice sunt dispozitive care functioneaza prin incalzirea unui lichid care se transforma in aerosol prin intermediul caruia utilizatorul trage in piept nicotina („vaping”). Desi aerosolii pot semana cu aburii sau vaporii, nu contin apa. Lichidul este obtinut din substante chimice de tipul propilenglicol si glicerina vegetala si poate avea arome diferite si cantitati diferite de nicotina. Spre deosebire de tigarile traditionale, tigarile electronice nu contin tutun.

Tigarile electronice au aparut pe piata in anul 2007 si au multe forme si dimensiuni. Majoritatea au un mustiuc, o baterie, un cartus sau un tank care contine „e-lichidul” si o rezistenta. Rezistenta este incalzita de baterie si transforma e-lichidul in aerosoli. Utilizatorii inhaleaza acest aerosol in plamani. Persoanele din jur pot respira acest aerosol atunci cand utilizatorul expira in aer.

Tigarile electronice sunt cunoscute sub multe denumiri diferite: „tigari electronice”, „narghilea electronica”, „pipe electronice”, „vape-uri”, „vape-pen” „sisteme cu rezervoare” sau „sisteme electronice de livrare a nicotinei (ENDS - Electronic Nicotine Delivery Systems)”, care este termenul general al acestor dispozitive.


Ce contine aerosolul de tigara electronica?

Aerosolul de tigara electronica contine, in general, mai putine substante chimice toxice decat amestecul de 7.000 de substante prezente in fumul tigarilor obisnuite. Cu toate acestea, acest lucru nu inseamna ca aerosolul este sigur sau lipsit de riscuri pentru sanatate. Potrivit Administrației SUA a Alimentelor și Medicamentelor (FDA), țigările electronice sunt dispozitive care permit utilizatorilor să inhaleze un aerosol (vapori), care conține nicotină și alte substanțe.

Componenta principală a acestor dispozitive este acest cartuș și lichidul din interiorul lui. Nicotina este extrasă din tutun și se amestecă cu o bază (de obicei, propilenglicol), pentru a obține o formă lichidă a acesteia. Pe lângă nicotină, cartușele includ diferite arome, coloranți și alte substanțe chimice.


tigarile electronice

Unele dintre aceste substante chimice pot fi daunatoare pentru organism, cum ar fi:

- Formaldehida si acroleina, care pot provoca leziuni pulmonare ireversibile

- Metale grele, cum ar fi plumbul, nichelul si cromul, care pot afecta sistemul nervos si cel imunitar

- Dietilenglicol, un ingredient folosit in antigel

- Nitrozamine specifice tutunului, care sunt substante cancerigene

- Acetoina si diacetil, care pot provoca o afectiune numita „plamanii popcorn”, caracterizata prin inflamarea bronhiilor

- Acrolein, care poate provoca iritatii ale ochilor si ale tractului respirator


Care sunt efectele tigarilor electronice asupra sanatatii?

Tigarile electronice sunt relativ noi pe piata si nu exista suficiente studii pe termen lung care sa evalueze impactul lor asupra sanatatii. Cu toate acestea, exista dovezi ca tigarile electronice pot avea efecte negative asupra sanatatii, atat pentru utilizatori, cat si pentru persoanele din jur.


Efectele asupra utilizatorilor

- Dependenta de nicotina: Nicotina este un drog care da dependenta si care afecteaza sistemul nervos central, provocand cresterea pulsului, a tensiunii arteriale si a nivelului de adrenalina. Nicotina poate crea o stare de dependenta fizica si psihica, care poate fi greu de depasit. De asemenea, nicotina poate creste riscul de boli cardiovasculare, respiratorii si digestive.

- Leziuni pulmonare: Inhalarea aerosolului de tigara electronica poate provoca iritatii, inflamatii si leziuni ale tesutului pulmonar. Unele substante chimice din aerosol pot afecta functia pulmonara si pot agrava afectiuni existente, cum ar fi astmul sau bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPCO). De asemenea, exista cazuri de leziuni pulmonare asociate cu utilizarea tigarilor electronice, care pot provoca dificultati de respiratie, tuse, dureri toracice si chiar insuficienta respiratorie acuta.

- Cancer: Unele substante chimice din aerosolul de tigara electronica sunt cunoscute ca fiind cancerigene, cum ar fi nitrozaminele specifice tutunului sau formaldehida. Aceste substante pot provoca mutatii genetice si pot afecta celulele sanatoase din organism. Riscul de cancer este mai mic decat la fumatorii de tigari obisnuite, dar nu este inexistent.

- Efecte asupra creierului: Nicotina are un efect stimulator asupra creierului, dar poate avea si efecte negative asupra dezvoltarii acestuia. In special, nicotina poate afecta creierul adolescentilor si al tinerilor adulti, care se afla in plin proces de maturizare. Nicotina poate altera structura si functia creierului, afectand memoria, atentia, invatarea si capacitatea de autocontrol. De asemenea, nicotina poate creste riscul de dependenta de alte substante sau de tulburari psihice.

Efectele asupra persoanelor din jur

- Expunerea la aerosol: Persoanele care se afla in apropierea utilizatorilor de tigari electronice pot inhala aerosolul expirat de acestia. Acest aerosol contine nicotina si alte substante chimice care pot avea efecte negative asupra sanatatii. Expunerea la aerosol poate provoca iritatii ale ochilor, nasului si gatului, dureri de cap, tuse si dificultati de respiratie. De asemenea, expunerea la aerosol poate creste riscul de boli cardiovasculare si respiratorii.

- Normalizarea fumatului: Tigarile electronice pot avea un efect negativ asupra perceptiei publice despre fumat. Utilizarea tigarilor electronice poate face ca fumatul sa para mai acceptabil social si mai putin periculos. Acest lucru poate influenta in special copiii si adolescentii, care pot fi tentati sa incerce tigarile electronice sau alte produse din tutun.


tigarile electronice efecte

Tigarile electronice te ajuta sa renunti la fumat?

Unul dintre argumentele aduse in favoarea tigarilor electronice este ca acestea ar putea ajuta fumatorii sa renunte la fumat sau sa reduca consumul de tigari obisnuite. Insa cat de adevarat este acest lucru?


Studiile realizate pana in prezent nu au oferit rezultate clare sau concludente in acest sens. Unele studii au aratat ca tigarile electronice pot fi mai eficiente decat alte metode de renuntare la fumat (guma, plasturi, pastile), dar altele nu au gasit nicio diferenta semnificativa.


Tigarile electronice rămân în centrul unei dezbateri complexe, unde beneficiile potențiale pentru fumători adulți care doresc să renunțe la țigările tradiționale sunt contrabalansate de îngrijorările privind sănătatea publică și creșterea utilizării în rândul tinerilor. Este evident că este necesară o monitorizare continuă, cercetare exhaustivă și reglementare corespunzătoare pentru a gestiona această industrie și pentru a asigura că tigarile electronice aduc într-adevăr beneficii societății fără a crea riscuri majore pentru sănătate.


Comentários


bottom of page