top of page
  • Radu Andrei

Rusia intenționează să trimită cosmonauți pe Lună

Agenția spațială rusă, Roskosmos, a anunțat în 2021 că dorește să trimită cosmonauti pe Lună până în 2030.


Roskosmos

Rusia are în prezent în dezvoltare o nouă rachetă super-grea, numită Ienisei. Această rachetă va fi capabilă să transporte astronauți și echipamente pe Lună.

Rusia are, de asemenea, în dezvoltare o nouă navă spațială, numită Federația. Această navă spațială va fi folosită pentru a transporta cosmonautii pe Lună și înapoi.


Rusia are o istorie lungă de explorare spațială. A fost prima țară care a trimis un om în spațiu, în 1961, și a fost prima țară care a aterizat o navă spațială pe Lună, în 1966.

Rusia este hotărâtă să-și mențină statutul de putere spațială majoră. Trimiterea cosmonautilor pe Lună ar fi o realizare semnificativă pentru Rusia și ar demonstra că Rusia este încă capabilă de inovații în domeniul spațial.


Roskosmos

Iată o cronologie a planurilor Rusiei de a trimite cosmonauti pe Lună:

  • 2023: Roskosmos va efectua un test de zbor al navei spațiale Federație.

  • 2024: Roskosmos va efectua un test de zbor al rachetei Ienisei.

  • 2025: Roskosmos va lansa o stație orbitală lunară, numită Luna-Glob.

  • 2028: Roskosmos va lansa o misiune cu echipaj uman pe Luna.

Rusia se află în prezent în mijlocul unor ambițioase programe spațiale, cu obiective care variază de la trimiterea cosmonauților pe Lună până în 2030 în cadrul Programului Luna, la explorarea planetelor din Sistemul Solar și chiar a spațiului profund.

Printre aceste inițiative se numără Programul Marte, cu planuri de trimitere a unei sonde pe Marte până în 2033, și Programul de explorare a Sistemului Solar interior și exterior, care vizează studierea planetelor din vecinătatea noastră cosmică.

În paralel, Rusia are planuri de construire a unei noi stații spațiale, Federația, pentru a înlocui Stația Spațială Internațională (ISS).


Cu toate acestea, sancțiunile occidentale impuse Rusiei, în urma evenimentelor din Ucraina, pot influența unele dintre aceste programe.

Rusia afirmă că va continua să-și dezvolte programul spațial, exprimând, de asemenea, interesul pentru colaborarea internațională în această domeniu.

Comments


bottom of page