top of page
  • Cony

România trece la ora de iarnă


ora de iarna

În noaptea de 28 spre 29 octombrie 2023, România trece la ora de iarnă. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, iar ora 4:00 va deveni ora 3:00. Astfel, ziua de 29 octombrie va fi cea mai lungă din acest an, având 25 de ore.


Trecerea la ora de iarnă este o practică care se aplică în multe țări din Europa și America. Scopul acesteia este de a economisi energie, profitând de lumină naturală în timpul zilei.

Schimbarea orei a fost propusă pentru prima dată de Benjamin Franklin în 1784. Ideea a fost preluată de câteva țări europene în timpul Primului Război Mondial, cu scopul de a economisi energie. În România, schimbarea orei a fost introdusă pentru prima dată în 1932.În 1943, trecerea la ora de vară a fost suspendată, dar a fost reluată în 1979. În prezent, România trece la ora de vară în ultima duminică a lunii martie și la ora de iarnă în ultima duminică a lunii octombrie.


Schimbările de oră sunt folosite pentru a economisi energie, profitând de lumină naturală în timpul zilei. În timpul orei de vară, ceasurile sunt date înainte cu o oră, astfel încât ziua să fie mai lungă. În timpul orei de iarnă, ceasurile sunt date înapoi cu o oră, astfel încât ziua să fie mai scurtă.

În teorie, acest lucru ar trebui să ducă la o reducere a consumului de energie, deoarece oamenii ar trebui să aibă nevoie de mai puțină lumină artificială în timpul zilei. Cu toate acestea, există dovezi care sugerează că schimbarea orei nu este foarte eficientă în ceea ce privește economisirea energiei.

Un studiu din 2019 a constatat că schimbarea orei în SUA a dus la economii de energie de doar 0,2%. Un alt studiu din 2020 a constatat că schimbarea orei în Germania a dus la economii de energie de doar 0,5%.


În plus, schimbarea orei poate avea un impact negativ asupra sănătății, ducând la stări de oboseală, nervozitate și chiar depresie. Un studiu din 2016 a constatat că schimbarea orei poate duce la creșterea riscului de accidente de circulație și de muncă.


În urma unei consultări publice, în care au participat peste 4,6 milioane de cetățeni europeni, Comisia Europeană a propus ca toate statele membre ale UE să renunțe la schimbarea orei.

O majoritate covârșitoare dintre participanții la consultare au cerut încetarea acestei practici, invocând atât argumente economice, cât și de sănătate publică.


ue

Argumente economice:

  • Schimbările de oră nu sunt foarte eficiente în ceea ce privește economisirea energiei.

  • Schimbările de oră pot duce la creșterea consumului de energie, deoarece oamenii ar putea avea nevoie de mai multă lumină artificială în timpul nopții, după ce ceasurile sunt date înapoi.

Argumente de sănătate publică:

  • Schimbările de oră pot avea un impact negativ asupra sănătății, ducând la stări de oboseală, nervozitate și chiar depresie.

  • Schimbările de oră pot duce la creșterea riscului de accidente de circulație și de muncă.

Decizia finală:

Comisia Europeană a transmis propunerea sa Consiliului European, care este format din miniștrii de externe ai tuturor statelor membre ale UE. Consiliul European trebuie să decidă dacă va aproba propunerea sau nu.

Până în prezent, însă, nu a fost luată nicio decizie finală.

Păreri favorabile și contrare:

Propunerea Comisiei Europene a fost întâmpinată cu opinii pro și contra.

În favoarea renunțării la schimbările de oră:

  • Organizații de protecție a mediului, cum ar fi Greenpeace și WWF, susțin că schimbările de oră nu sunt eficiente în ceea ce privește economisirea energiei și că pot avea un impact negativ asupra sănătății.

  • Organizații de sănătate publică, cum ar fi Societatea Europeană de Endocrinologie, susțin că schimbările de oră pot avea un impact negativ asupra sănătății, ducând la stări de oboseală, nervozitate și chiar depresie.

  • Oameni de știință, cum ar fi profesorul Michael J. Grandner de la Universitatea din Arizona, susțin că schimbările de oră pot duce la creșterea riscului de accidente de circulație și de muncă.

Împotriva renunțării la schimbările de oră:

  • Unele companii susțin că schimbările de oră sunt necesare pentru a se asigura că angajații lor lucrează în același fus orar.

  • Unii oameni susțin că schimbările de oră sunt o tradiție care ar trebui păstrată.

Concluzie:

Este încă prea devreme să se spună dacă Europa va renunța sau nu la schimbările de oră. Cu toate acestea, propunerea Comisiei Europene este un pas important în această direcție.

Comments


bottom of page