top of page
  • Radu Andrei

Românii din străinătate pot accesa servicii consulare online

La 11 ianuarie 2024, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede accesul online la serviciile consulare pentru românii din afara granițelor țării. Legea a fost adoptată de Parlament în decembrie 2023 și vine în întâmpinarea nevoilor unei comunități românești din străinătate în continuă creștere.


online

Prin noua lege, cetățenii români din străinătate vor putea solicita o serie de servicii consulare online, prin intermediul platformei ECONSULAT. Aceste servicii includ:

  • Eliberarea de documente de identitate și de stare civilă, cum ar fi pașapoarte, cărți de identitate, certificate de naștere, de căsătorie sau de deces;

  • Obținerea de acte notariale, cum ar fi procuri, înscrisuri autentice sau testamente;

  • Servicii de asistență consulară, cum ar fi acordarea de asistență juridică, sprijin în caz de urgență sau acordarea de informații cu privire la legislația română.

În funcție de tipul de serviciu consular solicitat, documentele eliberate vor putea fi ridicate personal de la misiunea diplomatică sau oficiul consular, expediate prin servicii de curierat sau transmise în format electronic. În cazul în care documentele sunt expediate prin servicii de curierat, costurile de expediere vor fi suportate de solicitant.

Noua lege reprezintă un pas important în procesul de digitalizare a serviciilor consulare românești. Ea va facilita accesul la aceste servicii pentru românii din străinătate, care vor putea evita deplasările la misiunile diplomatice sau oficiile consulare.

Beneficiile noii legi

Noua lege aduce o serie de beneficii pentru românii din străinătate, printre care:

  • Acces mai facil la servicii consulare. Românii din străinătate vor putea solicita o serie de servicii consulare online, fără a fi nevoiți să se deplaseze la misiunile diplomatice sau oficiile consulare. Acest lucru va fi deosebit de benefic pentru românii care locuiesc în zone îndepărtate sau care nu au posibilitatea de a se deplasa.

  • Economie de timp și de bani. Deplasările la misiunile diplomatice sau oficiile consulare pot fi costisitoare și pot consuma timp. Noua lege va permite românilor din străinătate să evite aceste deplasări, economisind astfel timp și bani.

  • Acces la servicii consulare mai eficiente. Digitalizarea serviciilor consulare va contribui la îmbunătățirea eficienței acestora. Solicitările vor putea fi procesate mai rapid și mai eficient, iar documentele eliberate vor fi mai sigure și mai ușor de autentificat.


Promulgarea legii care prevede accesul online la serviciile consulare pentru românii din străinătate este o veste bună pentru această comunitate în continuă creștere. Legea va facilita accesul la aceste servicii, va economisi timp și bani și va contribui la îmbunătățirea eficienței acestora.

Comments


bottom of page