top of page
  • Radu Andrei

Românii au cumpărat titluri de stat în valoare de 11 milioane euro în primele două zile


Guvernul României a lansat, în data de 29 noiembrie 2023, o nouă emisiune de titluri de stat, cu maturitate de 1 an și dobândă de 6,5%. Emisiunea este disponibilă pentru publicul larg, prin intermediul băncilor comerciale.

În primele două zile de la lansare, românii au cumpărat titluri de stat în valoare de 26 de milioane lei și 11 milioane euro. Acest lucru reprezintă o creștere de peste 100% față de primele două zile ale emisiunii anterioare, lansată în luna iulie 2023.


titluri de stat

Creșterea interesului pentru titlurile de stat

Creșterea interesului pentru titlurile de stat poate fi atribuită mai multor factori, printre care:

  • O inflație ridicată. Rata inflației în România a ajuns la 13,7% în luna noiembrie 2023. Acest lucru face ca titlurile de stat să fie o investiție mai atractivă, deoarece oferă o dobândă mai mare decât inflația.

  • O economie în creștere. Economia României a crescut cu 6,5% în trimestrul III al anului 2023. Acest lucru creează un sentiment de încredere în rândul investitorilor, ceea ce ar putea duce la o creștere a cererii pentru titlurile de stat.

  • O politică monetară mai restrictivă. Banca Națională a României a majorat rata dobânzii de politică monetară la 8,5%, în luna noiembrie 2023. Acest lucru ar putea duce la o creștere a dobânzilor și la o scădere a cererii pentru credite, ceea ce ar putea duce la o creștere a cererii pentru titlurile de stat.

Impactul asupra economiei


titluri de stat

Creșterea interesului pentru titlurile de stat poate avea un impact pozitiv asupra economiei României. Aceasta ar putea duce la o creștere a veniturilor bugetare, ceea ce ar putea fi folosit pentru a finanța investițiile publice. De asemenea, ar putea duce la o scădere a costurilor de finanțare pentru companii, ceea ce ar putea duce la o creștere a investițiilor private.


Perspectivele pentru emisiunea de titluri de stat


Guvernul României intenționează să lanseze o nouă emisiune de titluri de stat în fiecare lună, până la sfârșitul anului 2023. Pe baza interesului înregistrat în primele două zile de la lansarea celei mai recente emisiuni, este posibil ca Guvernul să poată atrage resurse financiare semnificative din partea publicului larg.

Comments


bottom of page