top of page
  • Cony

Rata inflației în România a ajuns la 13,4% în 2023, cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani

Rata inflației în România a ajuns la 13,4% în octombrie 2023, cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. Acest lucru înseamnă că prețurile mărfurilor și serviciilor au crescut cu 13,4% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.


inflatie

Creșterea inflației este cauzată de o serie de factori, inclusiv criza energetică, războiul din Ucraina și reluarea activității economice după pandemia de COVID-19.


Criza energetică este una dintre principalele cauze ale inflației ridicate. Prețurile la energie au crescut semnificativ în ultimii ani, ca urmare a creșterii cererii globale și a reducerii ofertei. Acest lucru a dus la creșterea prețurilor la combustibili, electricitate și gaze naturale.

Războiul din Ucraina este un alt factor care contribuie la creșterea inflației. Războiul a dus la creșterea prețurilor la energie și la alimente, deoarece Rusia și Ucraina sunt exportatori majori ai acestor produse.


Reluarea activității economice după pandemia de COVID-19 este, de asemenea, un factor care contribuie la creșterea inflației. Pe măsură ce economia se redresează, cererea pentru bunuri și servicii crește, ceea ce duce la creșterea prețurilor.


Inflația ridicată are un impact negativ asupra economiei. Aceasta duce la o scădere a puterii de cumpărare a cetățenilor și la o creștere a costurilor de producție pentru companii.


bani

Inflația ridicată va avea un impact semnificativ asupra creditelor și salariilor românilor.

Creditele

Pentru cei care au deja credite, inflația va duce la o creștere a ratelor dobânzilor. Acest lucru se datorează faptului că băncile percep rate mai mari pentru a compensa pierderea valorii banilor. O creștere a ratelor dobânzilor va face ca creditele să fie mai scumpe, ceea ce va îngreuna plata acestora.

Salariile

Inflația ridicată va duce, de asemenea, la o scădere a puterii de cumpărare a salariilor. Acest lucru se datorează faptului că salariile nu cresc în același ritm cu inflația. O scădere a puterii de cumpărare a salariilor va face mai dificil pentru oameni să-și permită bunurile și serviciile de care au nevoie.


Iată câteva dintre efectele specifice pe care inflația ridicată le poate avea asupra creditelor și salariilor românilor:

  • Creșterea ratelor dobânzilor pentru creditele de consum, creditele ipotecare și alte tipuri de credite.

  • O creștere a cheltuielilor pentru plata creditelor, ceea ce ar putea duce la dificultăți financiare pentru cei care au deja credite.

  • O scădere a puterii de cumpărare a salariilor, ceea ce ar putea face mai dificil pentru oameni să-și permită ratele la credite.

Guvernul României a adoptat o serie de măsuri pentru a atenua impactul inflației.

Aceste măsuri includ reducerea accizelor la combustibili și compensarea facturilor la energie pentru gospodăriile vulnerabile.


Cu toate acestea, este posibil ca aceste măsuri să nu fie suficiente pentru a atenua complet impactul inflației.

Comments


bottom of page