top of page
  • Radu Andrei

Prognoza UE pentru România următorilor 10 ani: se va tripla numărul angajaților de peste 65 de ani

Uniunea Europeană a publicat recent o prognoză privind piața muncii din România pentru următorii 10 ani. Prognoza arată că România se va confrunta cu o serie de provocări, printre care o îmbătrânire accentuată a populației și o decuplare între cererea și oferta de muncă.

Imbătrânirea populației


imbatranire

Una dintre cele mai mari provocări cu care se va confrunta România în următorii 10 ani este îmbătrânirea accentuată a populației. În prezent, ponderea populației în vârstă de peste 65 de ani în România este de aproximativ 15%. Prognoza UE arată că această pondere va crește la 30% până în 2035.

Această îmbătrânire a populației va avea un impact semnificativ asupra pieței muncii. Pe de o parte, va duce la o scădere a numărului de persoane active disponibile pentru muncă. Pe de altă parte, va crește cererea de forță de muncă în sectoarele care oferă servicii pentru persoanele în vârstă, cum ar fi sănătatea și asistența socială.

Decuplarea între cerere și ofertă

O altă provocare cu care se va confrunta România este decuplarea între cererea și oferta de muncă. În prezent, România se confruntă cu un deficit de forță de muncă în unele sectoare, cum ar fi IT-ul, ingineria și construcțiile. În același timp, există un număr mare de absolvenți fără loc de muncă, în special în sectoarele cu o cerere mai mică, cum ar fi artele și științele umaniste.

Decuplarea între cerere și ofertă se va accentua în următorii 10 ani, pe măsură ce populația va îmbătrâni și numărul de absolvenți fără loc de muncă va crește. Acest lucru va crea o serie de probleme, cum ar fi o scădere a productivității, o creștere a salariilor și o creștere a șomajului.

Recomandări

Pentru a face față acestor provocări, guvernul României trebuie să ia o serie de măsuri. Aceste măsuri ar trebui să vizeze:

  • Îmbunătățirea calificării forței de muncă. Guvernul trebuie să investească în educație și formare profesională pentru a asigura ca absolvenții să aibă competențele necesare pentru a satisface cererea de pe piața muncii.

  • Promovarea imigrației. Guvernul ar trebui să faciliteze imigrația din alte țări pentru a umple deficitul de forță de muncă.

  • Modernizarea sistemului de pensii. Guvernul trebuie să reformeze sistemul de pensii pentru a asigura un nivel de trai decent pentru persoanele în vârstă.

Aceste măsuri sunt esențiale pentru a asigura o piață a muncii echilibrată și pentru a preveni o scădere a nivelului de trai al populației.

Comments


bottom of page