top of page
 • Radu Andrei

Panourile solare: Cum poți accesa Programul Casa Verde


instalare panouri fotovoltaice

Energia verde și panourile solare în România: oportunități și provocări

Energia verde reprezintă o sursă de energie regenerabilă, care nu produce emisii de gaze cu efect de seră și nu contribuie la schimbările climatice. Panourile solare sunt o tehnologie de energie verde care transformă energia solară în energie electrică.


Oportunități

România are un potențial ridicat pentru dezvoltarea energiei verzi, datorită resurselor naturale abundente, cum ar fi soarele, vântul și apa. Panourile solare pot fi instalate pe acoperișuri, terenuri agricole sau în zone industriale.

Panourile solare sunt o modalitate excelentă de a reduce costurile la energie electrică, de a proteja mediul și de a deveni mai independenți din punct de vedere energetic.


Reducerea costurilor la energie electrică si beneficiile instalarii panourilor solare

Panourile solare pot genera energie electrică gratuită, ceea ce poate duce la economii semnificative la facturile de energie electrică. În funcție de consumul de energie electrică, panourile solare pot acoperi între 50% și 100% din nevoile de energie electrică ale unei locuințe.

Panourile solare nu produc emisii de gaze cu efect de seră, ceea ce contribuie la protejarea mediului și la reducerea schimbărilor climatice.

Panourile solare pot oferi independență energetică, reducând dependența de furnizorii tradiționali de energie electrică.

Pe lângă beneficiile menționate mai sus, panourile solare pot contribui și la:

 • Creșterea valorii imobilului;

 • Creșterea calității aerului;

 • Reducerea poluării;

 • Crearea de noi locuri de muncă în domeniul energiei verzi.

Costul instalării de panouri solare poate fi o preocupare pentru mulți oameni. Cu toate acestea, costurile au scăzut semnificativ în ultimii ani și sunt așteptate să continue să scadă în viitor.


Guvernul României oferă subvenții și fonduri nerambursabile pentru instalarea de panouri solare. Aceste programe pot reduce semnificativ costul instalării, făcându-l mai accesibil pentru mai mulți oameni.

Programul Casa Verde Fotovoltaice este un program guvernamental care oferă subvenții pentru instalarea de sisteme fotovoltaice în locuințe. Programul este administrat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și este finanțat din Fondul pentru Mediu.

Programul se adresează persoanelor fizice care dețin o locuință în România și care îndeplinesc următoarele condiții:

 • Sunt proprietarul sau titularul unui drept de folosință asupra locuinței;

 • Locuința are o adresă de domiciliu sau reședință în România;

 • Locuința are o putere instalată de maximum 3 kWp;

 • Nu au beneficiat de alte subvenții sau stimulente financiare pentru instalarea de sisteme fotovoltaice.

Subvenția oferită de program este de 20% din valoarea sistemului fotovoltaic, dar nu mai mult de 25.000 de lei. Contribuția proprie a beneficiarului este de 2.000 de lei.

Beneficiarii interesați să participe la program trebuie să se înscrie în aplicația informatică a AFM. Înscrierile sunt deschise în două etape, câte una pentru fiecare regiune a țării.

După verificarea dosarului, AFM va transmite beneficiarilor o notificare de aprobare sau de respingere. Beneficiarii care au dosarul aprobat vor putea încheia un contract cu un instalator autorizat pentru instalarea sistemului fotovoltaic.Programul este valabil până la epuizarea bugetului alocat.


cam de panouri fotovoltaice


Cat poți economisi?

Panourile solare pentru locuințe sunt o soluție eficientă pentru reducerea facturilor la energie electrică. Un sistem fotovoltaic de 3 kWp poate genera suficientă energie electrică pentru a acoperi consumul unei locuințe medii.

Costul instalării unui sistem fotovoltaic de 3 kWp este de aproximativ 20.000 de lei, inclusiv subvenția oferită de program. Cu toate acestea, costurile sunt amortizate în aproximativ 7 ani, datorită reducerii facturilor la energie electrică.


În general, se estimează că o locuință cu un consum mediu de energie electrică poate economisi între 50% și 70% din factura de energie electrică prin instalarea unui sistem fotovoltaic de 3 kWp.

Iată câteva exemple de economii potențiale:

 • O locuință cu un consum mediu de 200 kWh/lună va economisi aproximativ 100 lei/lună, ceea ce înseamnă o economisire de aproximativ 1.200 lei/an.

 • O locuință cu un consum mediu de 300 kWh/lună va economisi aproximativ 150 lei/lună, ceea ce înseamnă o economisire de aproximativ 1.800 lei/an.

 • O locuință cu un consum mediu de 400 kWh/lună va economisi aproximativ 200 lei/lună, ceea ce înseamnă o economisire de aproximativ 2.400 lei/an.

Cantitatea de bani economisită prin instalarea de panouri solare depinde de mai mulți factori, respectiv puterea instalată a sistemului fotovoltaic, cu cât este mai mare puterea instalată, cu atât mai multă energie electrică va fi produsă, consumul de energie electrică, cu cât este mai mare consumul de energie electrică, cu atât mai mari vor fi economiile si nu in ultimul rand de prețul energiei electrice.În România, există aproximativ 24.000 de prosumatori, adică persoane fizice sau juridice care produc energie electrică din surse regenerabile pentru consumul propriu. Dintre aceștia, aproximativ 13.000 au accesat programul Casa Verde Fotovoltaice.

În 2022, au fost montate în România aproximativ 200 MW de panouri solare, în creștere cu 50% față de anul anterior.

Potrivit unui sondaj realizat de Euronews în 2023, mai mult de jumătate dintre români (52,2%) intenționează să-și instaleze sisteme fotovoltaice în următorii doi ani.

Aceste cifre arată că interesul românilor pentru energia solară este în creștere. Programul Casa Verde Fotovoltaice a contribuit la această creștere, oferind subvenții care pot reduce semnificativ costul instalării de panouri solare.

În viitor, se așteaptă ca numărul de prosumatori din România să crească semnificativ, pe măsură ce costurile de instalare a panourilor solare vor continua să scadă și ca guvernul va lua măsuri suplimentare pentru a sprijini dezvoltarea energiei verzi.


Programul Casa Verde Fotovoltaice este o oportunitate importantă pentru persoanele fizice care doresc să instaleze panouri solare în locuințele lor. Programul oferă subvenții semnificative, care pot reduce semnificativ costul instalării.


casa cu panouri solare


Comments


bottom of page