top of page
  • Radu Andrei

Ozempic realitate sau placebo?

Ozempic este un medicament utilizat pentru tratamentul obezității și al supraponderalității. Este un agonist al receptorului GLP-1, care este o proteină naturală care ajută la reglarea apetitului și a metabolismului, acționează prin creșterea nivelului de GLP-1 în organism. Acest lucru duce la o scădere a apetitului, la o creștere a senzației de sațietate și la o scădere a producției de glucoză de către ficat.

Acesta este aprobat pentru utilizare la adulții cu un IMC de cel puțin 30 kg/m2 sau la adulții cu un IMC de cel puțin 27 kg/m2 care au alte afecțiuni medicale asociate obezității, cum ar fi diabetul de tip 2.


ozempic

Ozempic este disponibil în România, a fost aprobat de Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) în decembrie 2022 și este disponibil sub formă de stilou injector preumplut. Se administrează o dată pe săptămână prin injectare subcutanată. Este un medicament scump, costul variază în funcție de farmacie și de tipul de asigurare de sănătate pe care îl aveți.

Pentru a obține ozempic în România, trebuie să obțineți o rețetă de la un medic.


Ozempic a fost lansat pentru prima dată în Statele Unite în noiembrie 2020. A fost aprobat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru tratamentul obezității și al supraponderalității la adulții cu un IMC de cel puțin 30 kg/m2 sau la adulții cu un IMC de cel puțin 27 kg/m2 care au alte afecțiuni medicale asociate obezității, cum ar fi diabetul de tip 2.

Ozempic a fost lansat în Europa în decembrie 2020. A fost aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) pentru aceleași indicații ca și în Statele Unite.


Studiile au arătat că ozempic poate ajuta la scăderea în greutate cu până la 10% în 12 luni. Cu toate acestea, este important de menționat că rezultatele pot varia în funcție de persoană.


Controverse și efecte secundare. Ozempic realitate sau placebo.


ozempic

Au existat controverse privind ozempic, în special în ceea ce privește efectele secundare grave, cum ar fi pancreatita.

În 2022, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a emis o avertizare cu privire la riscul de pancreatită asociat cu ozempic. EMA a recomandat ca pacienții să fie monitorizați pentru semne și simptome de pancreatită, cum ar fi durere severă și persistentă în abdomenul superior, greață și vărsături.


În ciuda acestor controverse, ozempic este un medicament eficient pentru pierderea în greutate. Un studiu clinic a constatat că pacienții care au luat ozempic au pierdut în medie 12,4% din greutatea corporală în comparație cu 2,4% la pacienții care au luat un placebo.

În 2023, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a emis, de asemenea, o avertizare cu privire la riscul de pancreatită asociat cu ozempic. FDA a recomandat ca pacienții să fie informați despre riscurile și beneficiile ozempicului înainte de a lua acest medicament.


Ozempic este asociat cu diverse efecte secundare, iar cele comune includ greață, vărsături, diaree, constipație, dureri abdominale, dureri de cap, amețeli și oboseală.

În plus, există efecte secundare mai grave ale acestui medicament, precum pancreatită și probleme ale tractului gastro-intestinal, cum ar fi stenoza sau obstrucția intestinală, precum și pancreatită necrotizantă.

De asemenea, este important de menționat că Ozempic nu este recomandat pentru persoanele cu anumite afecțiuni precum pancreatită, obstrucție intestinală, insuficiență renală severă, insuficiență hepatică severă și diabet zaharat de tip 1.

Utilizarea acestui medicament ar trebui să fie sub supravegherea atentă a unui profesionist medical, iar pacienții trebuie să fie conștienți de posibilele riscuri și să discute cu medicul lor despre orice îngrijorare sau efecte secundare semnificative.


Care sunt costurile?


cost ozempic


Costul Ozempicului în România poate varia în funcție de farmacie și de tipul de asigurare de sănătate pe care îl aveți. Cu toate acestea, este de obicei în jur de 1.200 lei (aproximativ 240 USD) pe stilou.

În ceea ce privește numărul de doze necesare pentru a slăbi, acesta variază în funcție de persoană. În general, se recomandă ca tratamentul cu ozempic să înceapă cu o doză de 0,25 mg pe săptămână.

Doza poate fi crescută la 0,5 mg pe săptămână după 4 săptămâni, dacă este necesar.

Un studiu clinic a constatat că pacienții care au luat ozempic timp de 68 de săptămâni au pierdut în medie 12,4% din greutatea corporală.

Comentarios


bottom of page