top of page
  • Radu Andrei

Noile modalități de livrare a medicamentelor: speranță pentru o mai bună sănătate


Livrarea medicamentelor este procesul de administrare a medicamentelor în organism. Metodele convenționale de livrare a medicamentelor, cum ar fi administrarea orală, injectarea și administrarea intravenoasă, pot fi eficiente, dar pot avea și efecte secundare.


Eficacitatea scăzută


O problemă cu metodele convenționale de livrare a medicamentelor este că acestea pot avea o eficacitate scăzută. De exemplu, medicamentele administrate oral pot fi metabolizate în ficat înainte de a ajunge în circulația sanguină. Acest lucru poate reduce cantitatea de medicament care ajunge la țesuturile sau celulele care au nevoie de el.


Efecte secundare


O altă problemă cu metodele convenționale de livrare a medicamentelor este că pot avea efecte secundare. De exemplu, medicamentele administrate injectabil pot provoca durerea sau inflamația la locul injectării.


Noile modalități de livrare a medicamentelor


Cercetătorii lucrează la noi modalități de livrare a medicamentelor care sunt mai eficiente și mai puțin dăunătoare decât metodele convenționale. Aceste noi modalități de livrare a medicamentelor includ nanomedicina, terapia transdermică și terapia oculară.


Nanomedicina


nanomedicina

Nanomedicina este o ramură a nanotehnologiei care se concentrează pe utilizarea nanoparticulelor pentru a livra medicamente în organism. Nanoparticulele sunt particule foarte mici, de dimensiunea unui milion de unități zecimale de metru (μm).

Nanoparticulele pot fi utilizate pentru a livra medicamente la țesuturi sau celule specifice din organism. De exemplu, nanoparticulele pot fi acoperite cu un ligand care se leagă de o anumită proteină de pe suprafața celulei. Acest lucru poate ajuta la direcționarea medicamentelor către celulele care au nevoie de ele cel mai mult.

Nanomedicina are potențialul de a trata o varietate de boli, inclusiv cancerul, bolile cardiovasculare și bolile neurodegenerative.


Terapia transdermică


Terapia transdermică

Terapia transdermică este o metodă de administrare a medicamentelor prin piele. Medicamentele sunt absorbite prin piele și intră în circulația sanguină.

Terapia transdermică poate fi o alternativă mai convenabilă și mai sigură la alte metode de administrare a medicamentelor, cum ar fi administrarea orală sau injectarea.

Terapia transdermică este utilizată pentru a trata o varietate de boli, inclusiv durerea, hipertensiunea arterială și migrenele.


Terapia oculară


Terapia oculară

Terapia oculară este o metodă de administrare a medicamentelor în ochi. Medicamentele pot fi administrate sub formă de picături, geluri sau implanturi.

Terapia oculară poate fi utilizată pentru a trata o varietate de afecțiuni oculare, inclusiv glaucomul, cataracta și conjunctivita.


În viitorul apropiat, este posibil să vedem noi medicamente și tratamente care utilizează aceste noi modalități de livrare. Acestea ar putea oferi pacienților noi opțiuni pentru a-și trata bolile și a-și îmbunătăți calitatea vieții.

Hozzászólások


bottom of page