top of page
  • Radu Andrei

Muzica clasică, un ajutor pentru memorie și concentrare

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din Montreal a constatat că ascultarea muzicii clasice este un ajutor pentru memorie și concentrare.

Studiul a implicat 60 de participanți, care au fost împărțiți în două grupuri. Un grup a ascultat muzică clasică timp de 30 de minute pe zi timp de o săptămână, în timp ce celălalt grup nu a ascultat nicio muzică.


muzica clasica

La sfârșitul săptămânii, participanții din ambele grupuri au fost supuși unor teste de memorie și concentrare. Rezultatele au arătat că participanții care au ascultat muzică clasică au avut rezultate mai bune la teste decât cei care nu au ascultat nicio muzică.

Cercetătorii cred că muzica clasică poate îmbunătăți memoria și concentrarea prin stimularea activității creierului. Muzica clasică este adesea caracterizată de o structură complexă și de un ritm regulat, care pot ajuta la sincronizarea activității creierului. De asemenea, muzica clasică poate fi relaxantă și poate ajuta la reducerea stresului, care poate afecta negativ memoria și concentrarea.

Acest studiu nu este primul care sugerează că muzica clasică poate avea beneficii cognitive. Studii anterioare au arătat că muzica clasică poate ajuta la îmbunătățirea abilităților de învățare, la reducerea anxietății și la îmbunătățirea dispoziției.

Desigur, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste rezultate. Cu toate acestea, studiul de la Universitatea din Montreal oferă o dovadă suplimentară că muzica clasică poate fi un instrument valoros pentru îmbunătățirea sănătății cognitive.


muzica clasica

Iată câteva sfaturi pentru a profita la maximum de beneficiile muzicii clasice pentru memorie și concentrare:

  • Ascultați muzică clasică timp de 30 de minute pe zi, de preferință în timpul zilei.

  • Alegeți muzică clasică care vă place și care vă relaxează.

  • Evitați să ascultați muzică clasică în timp ce lucrați sau studiați, deoarece vă poate distrage.

Dacă sunteți în căutarea unor modalități de a vă îmbunătăți memoria și concentrarea, ascultarea muzicii clasice este o opțiune pe care merită să o luați în considerare.

Comments


bottom of page