top of page
  • Radu Andrei

Ce modificări a suferit Programul Rabla pentru anul 2024

Programul Rabla pentru anul 2024 a suferit o serie de modificări semnificative, în comparație cu anul precedent.


rabla 2023

Iată cele mai importante dintre acestea:


  • Prima de casare a fost redusă la jumătate, de la 7.000 la 3.500 de lei pentru un autovehicul uzat casat, respectiv de la 10.000 la 5.000 de lei pentru casarea a două autovehicule uzate. Această măsură a fost luată pentru a reduce costurile programului, care a fost criticat pentru că este prea scump.

  • Valoarea ecotichetului a fost redusă pentru toate categoriile de vehicule, cu excepția motocicletelor. Astfel, ecotichetul pentru un autoturism electric a fost redus de la 26.000 la 20.000 de lei, iar ecotichetul pentru un autoturism hibrid plug-in a fost redus de la 29.000 la 22.000 de lei.

  • A fost introdusă o condiție suplimentară pentru a beneficia de prima de casare: beneficiarul trebuie să dețină în proprietate autovehiculul uzat pentru o perioadă mai mare de trei ani. Această măsură a fost luată pentru a evita achiziționarea de vehicule uzate doar pentru a beneficia de subvenție.


Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) a criticat dur modificările aduse programului Rabla pentru anul 2024.

Într-un comunicat de presă, ACAROM a declarat că modificările sunt "o decizie nefericită care va avea un impact negativ asupra pieței auto din România".

ACAROM susține că reducerea primelor de casare și a ecotichetelor va duce la o reducere semnificativă a cererii pentru program.

Acest lucru va avea ca rezultat o scădere a vânzărilor de autovehicule noi, în special de autovehicule electrice și hibride.

ACAROM mai susține că modificarea condiției de deținere a autovehiculului uzat pentru o perioadă mai mare de trei ani va face mai dificilă accesarea programului pentru persoanele care au nevoie să înlocuiască un autovehicul vechi și poluant.


În concluzie, ACAROM consideră că modificările aduse programului Rabla pentru anul 2024 vor avea un impact negativ asupra pieței auto din România și vor duce la o scădere a înnoirii parcului auto național.


rabla

Iată câteva citate din comunicatul de presă al ACAROM:

  • "Această decizie nefericită va avea un impact negativ asupra pieței auto din România. Reducerea primelor de casare și a ecotichetelor va duce la o reducere semnificativă a cererii pentru program, ceea ce va avea ca rezultat o scădere a vânzărilor de autovehicule noi, în special de autovehicule electrice și hibride."

  • "Modificarea condiției de deținere a autovehiculului uzat pentru o perioadă mai mare de trei ani va face mai dificilă accesarea programului pentru persoanele care au nevoie să înlocuiască un autovehicul vechi și poluant."

  • "Aceste modificări sunt o dovadă că Guvernul României nu are o strategie clară pentru dezvoltarea pieței auto din România."

Cu toate acestea, Guvernul susține că modificările sunt necesare pentru a reduce costurile programului și pentru a-l face mai eficient.

Comentários


bottom of page