Ministrul Energiei a anunțat până când rămâne valabilă plafonarea prețurilor din energie
top of page
  • Radu Andrei

Ministrul Energiei a anunțat până când rămâne valabilă plafonarea prețurilor din energie

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat miercuri că intenționează să păstreze schema de plafonare a prețurilor din energie până în martie 2025. Această decizie a fost luată în urma unei analize a situației pieței energetice, care arată că prețurile la energie nu au scăzut suficient pentru a permite eliminarea plafonării.


Plafonarea prețurilor la energie a fost introdusă în ianuarie 2023, în contextul creșterii dramatice a prețurilor la energie pe piața europeană. Această măsură a avut ca scop protejarea consumatorilor casnici de creșterile excesive ale facturilor la energie.


Plafonarea prețurilor la energie rămâne valabilă până în martie 2025

În prezent, prețul final facturat la energie electrică pentru consumatorii casnici este plafonat la cel mult 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus. Pentru consumatorii casnici care consumă mai mult de 255 kWh pe lună, prețul energiei electrice este plafonat la 0,8 lei/kWh pentru primii 255 kWh, iar pentru restul consumului se aplică prețul pieței.


Plafonarea prețurilor la gaze naturale pentru consumatorii casnici este, de asemenea, valabilă până în martie 2025. Prețul final facturat la gaze naturale pentru consumatorii casnici este plafonat la cel mult 1 leu/kWh, cu TVA inclus.


Ministerul Energiei a precizat că va continua să monitorizeze evoluția pieței energetice și că va lua în considerare eliminarea plafonării prețurilor atunci când aceasta va fi posibilă.

bottom of page