Microsoft a depășit Apple și devine cea mai valoroasă companie din lume
top of page
  • Radu Andrei

Microsoft a depășit Apple și devine cea mai valoroasă companie din lume

Pe 12 ianuarie 2024, Microsoft a depășit Apple pentru a deveni cea mai valoroasă companie din lume, cu o capitalizare de piață de 2.887 de miliarde de dolari. Aceasta este prima dată când Microsoft a ocupat acest loc din 2021.

Creșterea acțiunilor Microsoft a fost alimentată de o serie de factori, inclusiv:

  • Avansul său în domeniul inteligenÈ›ei artificiale, care a dus la dezvoltarea de noi produse È™i servicii, cum ar fi chatbot-ul ChatGPT È™i platforma Azure AI for Healthcare.

  • Succesul său în domeniul cloud computing, care a continuat să crească în timpul pandemiei de COVID-19.

  • Diversitatea portofoliului său, care include produse È™i servicii pentru consumatori, afaceri È™i guverne.

microsoft vs apple

În schimb, acțiunile Apple au scăzut în ultima vreme, din cauza îngrijorărilor legate de cererea de smartphone-uri și de alte produse hardware.

Ce înseamnă această schimbare pentru industria tehnologică?

Decizia investitorilor de a acorda o valoare mai mare Microsoft decât Apple este un semn al schimbărilor care au loc în industria tehnologică.

Microsoft a fost întotdeauna o companie de software, dar în ultimii ani a făcut o serie de investiții în domeniul hardware, cloud computing și inteligenței artificiale. Aceste investiții au început să dea roade, iar Microsoft este acum o companie cu un portofoliu mult mai diversificat decât Apple.

Apple, în schimb, a rămas în mare parte concentrată pe produsele sale hardware, cum ar fi iPhone, iPad și Mac. Această strategie a fost foarte profitabilă pentru Apple în trecut, dar acum se confruntă cu o concurență din partea altor companii, cum ar fi Samsung și Huawei.

Este posibil ca această schimbare să fie doar o etapă temporară, dar este un semn că Microsoft este din nou o forță majoră în industria tehnologică.

bottom of page