top of page
 • Radu Andrei

Revoluția Electrică: Cum Mașinile Electrice Transformă Industria AutoTESLA ROSIE


Mașinile electrice au transformat treptat peisajul industriei auto și au captat atenția lumii ca soluție inovatoare pentru viitorul mobilității. Într-o lume preocupață din ce în ce mai mult de problemele legate de mediu și eficiența energetică, mașinile electrice reprezintă un pas semnificativ în direcția unui transport mai curat și sustenabil. Cu emisiile zero de carbon și tehnologii în continuă evoluție, aceste vehicule au trecut de la a fi simple curiozități la piese centrale ale industriei auto, deschizând calea pentru o revoluție în modul în care ne deplasăm și ne raportăm la mediul înconjurător. Această prezentare explorează evoluția și impactul masiv al mașinilor electrice asupra modului în care privim transportul și mediu în care trăim.


Cum au apărut mașinile electrice?


Mașinile electrice au o istorie lungă, care datează din secolul al XIX-lea. Primul automobil electric a fost construit în 1839 de Robert Anderson, un inventator scoțian în timp ce primul automobil cu motor cu ardere internă a fost construit de Karl Benz în 1885.

Unele dintre cele mai populare modele de mașini electrice de la începutul secolului al XX-lea erau produse de Baker Electric.


BAKER ELECTRIC CAR SEC XX

La începutul secolului al XX-lea, mașinile electrice erau mai populare decât mașinile cu combustie internă. Erau mai silențioase, mai ușor de manevrat și nu poluau.Cu toate acestea, mașinile cu combustie internă au devenit mai ieftine și mai eficiente, iar mașinile electrice au fost uitate.


De ce au revenit masinile electrice


În ultimii ani, mașinile electrice au revenit în forță. Tehnologia bateriilor s-a îmbunătățit, iar mașinile electrice sunt acum mai accesibile și au o autonomie mai mare.

Mediul planetei noastre este într-o stare de deteriorare gravă. Poluarea aerului, schimbările climatice și alte probleme de mediu reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătatea noastră, pentru economia noastră și pentru viitorul planetei noastre.

Mașinile electrice reprezintă o soluție importantă pentru unele dintre aceste probleme. Ele pot ajuta la reducerea poluării aerului, a emisiilor de gaze cu efect de seră și a dependenței noastre de combustibilii fosili.

Potrivit Agenției de Protecție a Mediului din Statele Unite, mașinile cu combustie internă sunt responsabile pentru aproximativ 25% din emisiile de oxizi de azot si sunt responsabile pentru aproximativ 29% din emisiile de gaze cu efect de seră. De asemenea Combustibilii fosili, cum ar fi petrolul și gazul natural, sunt o resursă limitată și poluantă. Mașinile electrice sunt alimentate de energie electrică, care poate proveni din surse regenerabile, cum ar fi energia solară și eoliană. Mașinile electrice pot ajuta la reducerea dependenței noastre de combustibilii fosili și la promovarea unei economii mai sustenabile.


Mașinile electrice sunt o tehnologie în plină dezvoltare, care s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii ani. Prețul, autonomia și timpul de încărcare au scăzut, ceea ce le face mai practice și mai accesibile.

În 2021, prețul mediu al unei mașini electrice a fost de aproximativ 45.000 de dolari. În 2023, acesta a scăzut la aproximativ 35.000 de dolari. Autonomia medie a crescut, de asemenea, de la 320 de kilometri la 500 de kilometri. Iar timpul de încărcare a scăzut de la 10 ore la 6 ore la o priză de uz casnic.


TESLA SUN CHARGING

Aceste îmbunătățiri au dus la o creștere a adoptării mașinilor electrice. În 2021, mașinile electrice au reprezentat aproximativ 5% din vânzările de mașini noi în Statele Unite. Se preconizează că această cifră va continua să crească în următorii ani.


Cele mai mari companii de mașini electrice din lume


Piața vehiculelor electrice este în creștere rapidă, iar companiile producătoare de automobile se grăbesc să-și extindă gama de modele electrice pentru a satisface cererea crescândă.

Tesla este liderul de piață, cu o cotă de 22,4% în 2023. Compania americană produce o gamă largă de modele electrice, de la mașini compacte la SUV-uri și minivanuri, inclusiv:


TESLA SUPERCHARGER

 • Model 3: o mașină compactă cu o autonomie de până la 520 de mile (837 de kilometri)

 • Model Y: un SUV compact cu o autonomie de până la 358 de mile (576 de kilometri)

Volkswagen Group este pe locul al doilea, cu o cotă de 15,2%. Compania germană are o gamă largă de modele electrice, de la mașini compacte la SUV-uri și minivanuri, inclusiv:

 • ID.3: o mașină compactă cu o autonomie de până la 265 de mile (426 de kilometri)

 • ID.4: un SUV compact cu o autonomie de până la 310 de mile (499 de kilometri)

BYD este pe locul al treilea, cu o cotă de 10,6%. Compania chineză produce o gamă largă de modele electrice, de la mașini compacte la SUV-uri și minivanuri, inclusiv:

 • Dolphin: o mașină compactă cu o autonomie de până la 225 de mile (362 de kilometri)

 • Han EV: un sedan electric cu o autonomie de până la 418 de mile (673 de kilometri)

Stellantis este pe locul al patrulea, cu o cotă de 7,9%. Compania este un producător auto global format din mai multe mărci auto europene și americane. Stellantis are o gamă largă de modele electrice, de la mașini compacte la SUV-uri și minivanuri, inclusiv:

 • Fiat 500e: o mașină electrică mică cu o autonomie de până la 199 de mile (320 de kilometri)

 • Opel Corsa-e: o mașină electrică mică cu o autonomie de până la 224 de mile (360 de kilometri)

Hyundai-Kia are o cotă de 6,6%. Compania sud-coreeană produce o gamă largă de modele electrice, de la mașini compacte la SUV-uri, inclusiv:

 • Kia EV6: un SUV electric cu o autonomie de până la 310 de mile (499 de kilometri)


În 2023, cele mai bine vândute modele de mașini electrice în Europa au fost:

 • Tesla Model Y (108.590 unități)

 • Dacia Spring (95.022 unități)

 • Opel/Vauxhall Corsa-e (80.005 unități)

 • Volkswagen ID.3 (78.682 unități)

 • Peugeot 208 (71.322 unități)

 • Fiat 500 (65.181 unități)

 • Ford Puma (65.072 unități)

 • Renault Zoe (64.378 unități)

Tesla Model Y a fost cea mai vândută mașină electrică din Europa în 2023, cu o cotă de 17,3%.

Modelul Y este un SUV compact care oferă o autonomie de până la 358 de kilometri.


Dacia Spring a fost a doua cea mai vândută mașină electrică din Europa în 2023, cu o cotă de 15,1%. Spring este o mașină compactă accesibilă, cu o autonomie de până la 230 de kilometri.


Opel/Vauxhall Corsa-e a fost a treia cea mai vândută mașină electrică din Europa în 2023, cu o cotă de 12,5%. Corsa-e este o mașină compactă de oraș, cu o autonomie de până la 330 de kilometri.


Volkswagen ID.3 a fost a patra cea mai vândută mașină electrică din Europa în 2023, cu o cotă de 12,2%. ID.3 este o mașină compactă de oraș, cu o autonomie de până la 420 de kilometri.


Peugeot 208 a fost a cincea cea mai vândută mașină electrică din Europa în 2023, cu o cotă de 11,5%. 208 este o mașină compactă de oraș, cu o autonomie de până la 340 de kilometri.


Fiat 500 a fost a șasea cea mai vândută mașină electrică din Europa în 2023, cu o cotă de 11,1%. 500 este o mașină compactă de oraș, cu o autonomie de până la 320 de kilometri.


Ford Puma a fost a șaptea cea mai vândută mașină electrică din Europa în 2023, cu o cotă de 10,9%. Puma este un SUV compact, cu o autonomie de până la 260 de kilometri.


Renault Zoe a fost a opta cea mai vândută mașină electrică din Europa în 2023, cu o cotă de 10,7%. Zoe este o mașină compactă de oraș, cu o autonomie de până la 390 de kilometri.


Masinile electrice in România


Compania românească Dacia a lansat în 2021 primul său automobil electric, Dacia Spring. Este o mașină compactă și accesibilă, cu o autonomie de până la 230 de kilometri. Spring a fost un succes comercial, cu peste 100.000 de unități vândute în întreaga lume până în prezent.

Acest lucru reprezintă un moment important pentru Dacia, care este cunoscută pentru mașinile sale accesibile și practice. Spring este o opțiune excelentă pentru persoanele care caută o mașină electrică ieftină și eficientă.


DACIA SPRING

În 2023, în România au fost înmatriculate 11.954 de mașini electrice, cu o creștere de 100% față de anul precedent. Acest lucru reprezintă o cotă de piață de 5,3%, în creștere de la 2,6% în 2022.

Top 3 cele mai bine vândute mașini electrice din România în 2023:

 • Dacia Spring: 6.800 de unități

 • Tesla Model 3: 813 de unități

 • Volkswagen ID.3: 500 de unități

În România, există în prezent aproximativ 10.000 de stații de încărcare pentru mașini electrice. Dintre acestea, aproximativ 5.000 sunt stații publice, iar restul sunt stații private.


Programul guvernamental de susținere a mașinilor electrice.


Guvernul României a lansat în 2022 un program de susținere a mașinilor electrice, prin care oferă o subvenție de 20.000 de euro pentru achiziționarea unei mașini electrice. Acest program a contribuit la creșterea vânzărilor de mașini electrice în România.

Se așteaptă ca piața mașinilor electrice din România să continue să crească în următorii ani, datorită programelor de susținere guvernamentale și a creșterii gradului de conștientizare a beneficiilor mașinilor electrice, cum ar fi costurile de exploatare mai mici și impactul redus asupra mediului, reducerii costurilor mașinilor electrice, pe măsură ce producătorii continuă să investească în tehnologia electrică si dezvoltarii infrastructurii de încărcare, cu mai multe stații publice disponibile.


ELECTRIC CAR CHARGING

În acest context, este posibil ca mașinile electrice să devină o alternativă viabilă la mașinile cu combustie internă în România în următorii ani.


# Mașinile Electrice Transformă Industria Auto

Comentarios


bottom of page