top of page
  • Cony

Scăderea cererii de mașini electrice: O tendință temporară?


id3

Piața de mașini electrice a cunoscut o creștere rapidă în ultimii ani, dar există semne că cererea începe să scadă. În China, unde piața de mașini electrice este cea mai mare din lume, vânzările au scăzut cu 25% în primele nouă luni ale anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Acest lucru se datorează, în parte, unei politici guvernamentale mai stricte privind subvențiile pentru mașinile electrice, precum și unei recesiuni economice în curs.


În Europa, vânzările de mașini electrice au continuat să crească în primele nouă luni ale anului 2023, dar ritmul de creștere a încetinit. În Statele Unite, vânzările de mașini electrice au crescut cu 78% în primele nouă luni ale anului 2023, dar acest lucru este în mare parte din cauza unei baze de comparație scăzute.


Există mai mulți factori care ar putea contribui la scăderea cererii de mașini electrice:

  • Creșterea dobânzilor: Creșterea dobânzilor face ca împrumuturile pentru mașini să fie mai scumpe, ceea ce ar putea descuraja potențialii cumpărători.

  • Incertitudinile economice: Incertitudinile economice, cum ar fi inflația și războiul din Ucraina, ar putea duce la o scădere a cererii pentru bunuri de consum, inclusiv mașini.

  • Lipsa de disponibilitate: Lipsa de disponibilitate a mașinilor electrice din cauza problemelor de aprovizionare ar putea, de asemenea, să descurajeze cumpărătorii.


Este important de reținut că cererea de mașini electrice este încă în creștere pe termen lung. Cu toate acestea, este posibil ca cererea să scadă temporar în viitorul apropiat, din cauza factorilor menționați mai sus.


charge

O tendință temporară?


Regiune

2023

2022 (primele nouă luni)

Rata de creștere (2023 vs. 2022)

China

3,5 milioane

2,6 milioane

-25%

Europa

2,2 milioane

2,5 milioane

14%

Statele Unite

630.000

1,1 milioane

78%Este prea devreme pentru a spune dacă scăderea cererii de mașini electrice este o tendință temporară sau permanentă. Cu toate acestea, există câteva motive de optimism pentru industria mașinilor electrice.


În primul rând, prețurile mașinilor electrice continuă să scadă, pe măsură ce costurile de producție scad. Acest lucru le face mai accesibile pentru un public mai larg.


În al doilea rând, infrastructura de încărcare pentru mașini electrice se dezvoltă rapid. Acest lucru face mai ușor pentru proprietarii de mașini electrice să-și alimenteze vehiculele.


În al treilea rând, guvernele din întreaga lume implementează politici care sprijină adoptarea mașinilor electrice. Acest lucru include subvenții, stimulente fiscale și reglementări care favorizează mașinile electrice.


Pe baza acestor factori, este probabil ca cererea de mașini electrice să continue să crească pe termen lung. Cu toate acestea, este posibil ca cererea să scadă temporar în viitorul apropiat, din cauza factorilor menționați mai sus.

Commentaires


bottom of page