top of page
  • Radu Andrei

25 de ani de la lansarea Stației Spațiale Internațională (ISS)


Au trecut 25 de ani de la lansarea Stației Spațiale Internațională (ISS).

Stația Spațială Internațională (ISS) a fost lansată pe 20 noiembrie 1998, este o stație spațială orbitală care a fost construită și operată de o cooperare internațională de cinci agenții spațiale: NASA (SUA), Roscosmos (Rusia), JAXA (Japonia), ESA (Europa) și CSA (Canada). ISS este cel mai mare obiect construit de om în spațiu și este cel mai complex laborator științific orbital.


iss

ISS orbitează Pământul la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri. Este o structură masivă, formată din mai multe module conectate între ele. ISS are o lungime de aproximativ 108 metri și o lățime de aproximativ 73 de metri.

ISS a fost lansată pentru prima dată în 1998 și a fost construită în etape. Acum, stația este complet construită și este în continuă utilizare. ISS este folosită pentru o varietate de experimente științifice, inclusiv cercetări în domeniul medicinei, astronomiei, ingineriei și fizicii. Stația este, de asemenea, folosită pentru a testa tehnologii noi care ar putea fi utilizate în viitoare misiuni spațiale.


Iată câteva repere privind activitatea ISS:

  • Primul echipaj a ajuns la ISS pe 2 noiembrie 2000. Aceștia erau cosmonauții ruși Valeri Gergiev și Mihail Tiurin, și astronautul american William Shepherd.

  • ISS a fost complet construită în 2011. A fost nevoie de 13 ani și de 30 de misiuni de lansare pentru a finaliza construcția stației.

  • Peste 240 de oameni din 19 țări diferite au vizitat ISS. Aceștia provin din toate categoriile sociale, inclusiv din știință, inginerie, medicină și guvern.

  • ISS a fost folosită pentru a efectua peste 3.000 de experimente științifice. Aceste experimente au acoperit o gamă largă de subiecte, inclusiv medicina, astronomia, ingineria și fizica.

  • ISS a ajutat la dezvoltarea de noi tehnologii care ar putea fi utilizate în viitoare misiuni spațiale. Aceste tehnologii includ sisteme de propulsie, sisteme de suport al vieții și sisteme de comunicații.


iss

ISS este o realizare remarcabilă a tehnologiei și științei. Este un simbol al cooperării internaționale și al progresului umanității.

Hozzászólások


bottom of page