top of page
  • Radu Andrei

Inflația în România, la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani

Un studiu recent realizat de Institutul Național de Statistică a arătat că rata inflației în România a ajuns la 10,3% în noiembrie 2023. Aceasta este cea mai mare rată a inflației din România din ultimii 20 de ani. Rata inflației a crescut constant în România în ultimii doi ani, ca urmare a unei serie de factori, inclusiv creșterea prețurilor la energie, la alimente și la alte bunuri și servicii.


Creșterea prețurilor la energie este principalul factor care contribuie la creșterea inflației în România. Prețurile la energie au crescut semnificativ în ultimii doi ani, ca urmare a conflictului din Ucraina și a sancțiunilor impuse Rusiei.


inflatie

Creșterea prețurilor la alimente este un alt factor important care contribuie la creșterea inflației. Prețurile la alimente au crescut, de asemenea, semnificativ în ultimii doi ani, ca urmare a creșterii costurilor de producție și a perturbărilor din lanțurile de aprovizionare.


Creșterea prețurilor la alte bunuri și servicii contribuie, de asemenea, la creșterea inflației. Prețurile la multe bunuri și servicii au crescut, de asemenea, în ultimii doi ani, ca urmare a creșterii costurilor de producție și a inflației globale.


Inflația are un impact negativ asupra economiei. Creșterea inflației reduce puterea de cumpărare a consumatorilor, ceea ce poate duce la o scădere a consumului și a creșterii economice.


Guvernul României a luat o serie de măsuri pentru a combate inflația. Aceste măsuri includ creșterea ratei dobânzii de politică monetară, reducerea impozitelor și subvenționarea prețurilor la energie.


Este posibil ca rata inflației să continue să crească în România în următoarele luni. Cu toate acestea, guvernul României speră că măsurile luate vor ajuta la reducerea inflației în viitorul apropiat.


Inflația în România a ajuns la un nivel record în noiembrie 2023. Acest lucru reprezintă o preocupare majoră pentru guvernul României, care a luat o serie de măsuri pentru a combate inflația. Cu toate acestea, este posibil ca rata inflației să continue să crească în următoarele luni.

Comments


bottom of page