top of page
  • Radu Andrei

Epidemie de rujeolă în România: ce trebuie să știți și ce puteți face pentru a vă proteja


Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România. Această decizie a fost luată în urma creșterii „îngrijorătoare” a numărului de cazuri, care a ajuns la aproape 2.000 în întreaga țară.

Rujeola este o boală infecțioasă foarte contagioasă, cauzată de un virus. Simptomele includ febră, erupție cutanată, conjunctivită și tuse. În cazuri grave, rujeola poate duce la pneumonie, meningită și chiar moarte.


pojar


Cauzele epidemiei


Există mai mulți factori care au contribuit la izbucnirea epidemiei de rujeolă din România. Unul dintre factori este creșterea numărului de persoane nevaccinate. Potrivit Ministerului Sănătății, acoperirea vaccinală cu prima doză de rujeolă este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili.

Un alt factor care a contribuit la epidemie este răspândirea informațiilor false despre vaccinuri. Unele persoane cred că vaccinurile sunt dăunătoare pentru sănătate și că pot provoca autism. Aceste informații false au dus la o scădere a numărului de persoane care își vaccinează copiii.


Consecințele epidemiei


rujeola

Epidemia de rujeolă din România a avut deja consecințe grave. Până în prezent, au fost raportate peste 2.000 de cazuri, inclusiv 70 de cazuri de pneumonie și 5 de cazuri de meningită. Un copil a murit din cauza rujeolei.

Epidemia de rujeolă pune presiune asupra sistemului de sănătate din România. Spitalele sunt supraaglomerate cu pacienți cu rujeolă, iar personalul medical este suprasolicitat.


Măsuri de combatere a epidemiei


Ministerul Sănătății a luat o serie de măsuri pentru a combate epidemia de rujeolă. Aceste măsuri includ:

  • Declararea epidemiei la nivel național

  • Derularea unei campanii de informare a părinților despre importanța vaccinării

  • Oferirea de vaccinuri gratuite copiilor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă

Ce puteți face pentru a vă proteja


vaccin

Cel mai bun mod de a vă proteja de rujeolă este să vă vaccinați. Vaccinul împotriva rujeolei este sigur și eficient și oferă o protecție de 97%.

Dacă nu sunteți vaccinat, puteți reduce riscul de a contracta rujeola prin următoarele măsuri:

  • Evitați contactul cu persoanele care sunt bolnave de rujeolă

  • Spălați-vă frecvent pe mâini

  • Acoperiți-vă gura și nasul atunci când tusiți sau strănutați

Dacă credeți că ați fost expus la rujeolă, contactați medicul dumneavoastră.Comments


bottom of page