top of page
  • Radu Andrei

Descoperirea unui nou material care imită țesutul uman


hidrogel living tissue

Cercetătorii de la UNSW Sydney au dezvoltat un material inovator care are potențialul de a revoluționa modul în care se poate cultiva țesut uman în laborator și de a-l utiliza în procedurile medicale.


Noul material este un hidrogelul, un material care are proprietăți unice de reținere a apei și de absorbție a lichidelor. Acesta este compus în principal din apă și o rețea tridimensională de polimeri sau molecule lungi, care formează o structură gelatinoasă. Datorită capacității sale de a reține apă în proporții semnificative, hidrogelurile pot deveni foarte umede, fiind asemănătoare cu țesuturile moi din corpul uman și din alte organisme vii. Hidrogelurile pot fi utilizate pentru a elibera medicamente în mod controlat în corp sau pentru a crea materiale care imită țesuturile umane. Acestea pot fi folosite pentru bandaje, implanturi medicale și chiar pentru bioimprimarea 3D în scopuri de regenerare țesutală.


Într-un articol de cercetare publicat în Nature Communications, savanții de la UNSW descriu un hidrogel nou creat în laborator, care imită comportamentul țesutului natural și aduce cu sine o serie de calități surprinzătoare cu implicații în domeniile medical, alimentar și tehnologic.


Profesorul asociat Kris Kilian, de la Școala de Știința și Ingineria Materialelor și Școala de Chimie de la UNSW afirmă că "Acest material are caracteristicile de a fi bioactiv, ceea ce înseamnă că celulele încapsulate se comportă ca și cum s-ar afla într-un țesut natural". "În același timp, materialul este antimicrobian, ceea ce înseamnă că va preveni infecțiile bacteriene. Această combinație îl face potrivit pentru materialele care ar putea fi utile în medicină. Materialul este, de asemenea, autocicatrizant, ceea ce înseamnă că se va reface după ce a fost comprimat, fisurat sau expulzat dintr-o seringă. Acest lucru îl face ideal pentru bioimprimarea 3D sau ca material injectabil în medicină."


Următoarea fază a cercetării va implica colaborarea cu industria și cercetătorii clinici pentru a testa utilitatea hidrogelurilor Trpzip în cultura de țesuturi și pentru a explora aplicații care evidențiază caracteristicile lor dinamice unice, cum ar fi bioimprimarea 3D și livrarea de celule stem.


Hidrogelurile au devenit esențiale în medicina regenerativă putand fi folosite pentru bioimprimarea 3D a țesuturilor, oferind potențialul de a crea organe personalizate pentru transplant. De asemenea, hidrogelurile sunt utile pentru eliberarea controlată a medicamentelor sau a factorilor de creștere, promovând regenerarea țesuturilor afectate. De asemenea, ele sunt utilizate în transportul și livrarea de celule stem pentru regenerarea țesutală sau tratamente medicale inovatoare.


În domeniul creșterii țesuturilor și în medicina regenerativă, au fost realizate numeroase descoperiri semnificative care includ utilizarea matricelor de țesut care stimulează regenerarea organelor, precum inima și ficatul. Tehnicile de bioimprimare 3D permit crearea de țesuturi și organe personalizate, iar cercetătorii au izolat celule stem pentru a le utiliza în tratamentul bolilor degenerative și a rănilor.

În practică, un exemplu notabil este utilizarea ingineriei tisulare pentru a cultiva și a înlocui pielea. De exemplu, în tratamentul arsurilor grave, cercetătorii au reușit să creeze piele artificială din celule umane și hidrogeluri, care poate fi ulterior transplantată pentru a acoperi zonele afectate și a stimula vindecarea.

Progresele în creșterea țesuturilor promit un viitor medical plin de oportunități și soluții inovatoare pentru tratamentul bolilor și recuperarea pacienților.


bioengineering lab

# Descoperirea unui nou material

Comments


bottom of page