top of page
  • Radu Andrei

De ce nu este bine să speli puiul inainte să îl gătești


Spălarea puiului înainte de gătire nu este recomandată din motive de siguranță alimentară. Agențiile de sănătate și siguranță alimentară, cum ar fi Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), recomandă evitarea spălării cărnii crude, inclusiv a puiului, pentru a preveni răspândirea bacteriilor.


spalare pui

Spălarea cărnii crude poate duce la răspândirea germenilor, cum ar fi Salmonella și E. coli, în chiuvetă, pe suprafețe de lucru și pe alte alimente. Acești germenii pot provoca intoxicații alimentare și pot reprezenta un risc pentru sănătate.


Cel mai bun mod de a asigura o gătire sigură a puiului este să folosești practici de igienă corespunzătoare în bucătărie, cum ar fi spălarea mâinilor înainte și după manipularea cărnii crude, utilizarea ustensile și suprafețe separate pentru carne crudă și alimente gata de consum, și asigurarea că puiul este gătit la o temperatură sigură pentru a distruge bacteriile. În general, este recomandat să gătești puiul până când atinge o temperatură internă minimă de 74°C pentru a asigura distrugerea bacteriilor periculoase.


Recomandarea de a nu spăla carnea înainte de gătire se aplică în general tuturor tipurilor de carne, nu doar puiului. Aceasta include carne de vită, porc, miel, pește și alte tipuri de carne. Iată motivele principale pentru care se descurajează spălarea cărnii:


bacterii

1. **Risc de contaminare:** Spălarea cărnii poate răspândi bacterii precum Salmonella și E. coli în jurul chiuvetei și a altor suprafețe din bucătărie. Aceasta crește riscul de contaminare a altor alimente și suprafețe.


2. **Igiena personală:** Mai degrabă decât să spălați carnea, este mai important să vă spălați pe mâini, uneltele de bucătărie și suprafețele care au intrat în contact cu carne crudă pentru a preveni răspândirea bacteriilor.


3. **Gătire corespunzătoare:** Gătirea cărnii la temperaturi suficient de ridicate este cea mai eficientă modalitate de a distruge bacteriile periculoase. Utilizați un termometru pentru alimente pentru a vă asigura că carne este gătită la temperatura internă corectă.


În general, este important să adopți practici de igienă corespunzătoare în bucătărie pentru a preveni intoxicațiile alimentare și pentru a asigura gătirea în condiții de siguranță a alimentelor.


# De ce nu este bine să speli puiul

Comments


bottom of page