top of page
  • Cony

De ce este important să dormi suficient? Beneficiile somnului pentru creier și corp

girl sleeping on pillow
girl sleeping on pillow

Somnul este esențial pentru sănătatea fizică și mentală. În timpul somnului, corpul nostru se odihnește și se recuperează, iar creierul procesează informațiile și își consolidează amintirile. Lipsa somnului poate duce la o serie de probleme de sănătate, cum ar fi oboseală, iritabilitate, anxietate, depresie, probleme de concentrare și memorie, creșterea în greutate, diabet și boli de inimă.


Somnul este un stadiu fiziologic de odihnă și recuperare, în timpul căruia organismul își refacere resursele. În timpul somnului, creierul trece prin diverse stadii de activitate, inclusiv somn ușor și somn profund, esențiale pentru sănătatea mentală și fizică.


pink alarm clock
pink alarm clock

Există mai multe mistere ale somnului pe care cercetătorii încearcă să le dezlege. Unele dintre ele includ:

1. Scopul exact al somnului: De ce avem nevoie de somn și care sunt funcțiile exacte ale acestuia în procesele fiziologice și mentale rămân subiecte de cercetare.

2. Mecanismele de reglare a somnului: Cum sunt reglate ciclurile de somn, ce rol au neurotransmițătorii și alte substanțe chimice în acest proces?

3. Somnul paradoxal (REM): De ce avem perioade de somn REM, în care visăm intens și creierul este extrem de activ, dar și atonie musculară (paralizie temporară)?

4. Relația dintre somn și sănătate: Cum afectează lipsa de somn sănătatea pe termen lung? De ce există boli legate de somn precum insomniile sau apneea de somn?

5. Variabilitatea individuală: De ce oamenii au nevoi diferite de somn și de ce unii pot funcționa bine cu mai puțin somn decât alții?

Cercetările continuă în aceste domenii pentru a dezvălui secretele complexe ale somnului și impactul său asupra sănătății și a funcționării noastre zilnice.


Iată câteva dintre beneficiile somnului pentru organismul nostru:

  • Contribuie la sistemul imunitar: Somnul ajută la refacerea organismului și la îmbunătățirea funcțiilor sale. Lipsa somnului poate duce la inflamații și la apariția unor afecțiuni pe fondul sistemului imunitar scăzut 1.

  • Are rol în sănătatea inimii: Somnul ajută la buna funcționare a vaselor de sânge și la menținerea stării de sănătate a inimii. Lipsa somnului poate duce la afectarea tensiunii arteriale și la probleme de natură cardiovasculară 1.

  • Facilitează îmbunătățirea memoriei: Pe timpul somnului, creierul procesează ceea ce s-a petrecut peste zi și face legături între evenimentele care s-au desfășurat. În acest mod, memoria se îmbunătățește 1.

  • Ajută la gestionarea stresului: Somnul ajută la reducerea nivelului de stres și la menținerea unei stări bune de spirit 4.

  • Energizează organismul: Somnul odihnitor ajută la refacerea energiei pierdute în timpul zilei 4.bed and pillows
bed and pillows

Este important să dormim suficient pentru a ne menține sănătoși. Durata optimă a somnului variază în funcție de vârstă și stilul de viață, dar majoritatea adulților au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte . Pentru a obține un somn odihnitor, este recomandat să se evite consumul de cafeină sau alcool înainte de culcare, să se stabilească un program regulat de somn și să se creeze un mediu liniștit și întunecat în dormitor .


Studiile arată că somnul este important pentru corp, respectiv sănătatea noastră fizică dar și mentală. Un studiu publicat în revista Sleep Health a constatat că persoanele care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte au un risc mai mare de a dezvolta boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat, bolile cardiovasculare și obezitatea . Un alt studiu a constatat că somnul insuficient poate afecta negativ performanța cognitivă și poate duce la probleme de memorie și concentrare .


girl sleeping

Pe lângă acestea, un alt studiu a constatat că somnul ajută la reglarea hormonilor care controlează apetitul și metabolismul. Lipsa somnului poate duce la creșterea în greutate și la dezvoltarea diabetului zaharat tip 2 .

Un alt beneficiu al somnului este legat de sistemul imunitar. Somnul ajută la refacerea organismului și la îmbunătățirea funcțiilor sale. Lipsa somnului poate duce la inflamații și la apariția unor afecțiuni pe fondul sistemului imunitar scăzut .


Pe lângă aceste beneficii, somnul ajută la gestionarea stresului și la menținerea unei stări bune de spirit . De asemenea, somnul odihnitor ajută la refacerea energiei pierdute în timpul zilei.

Comments


bottom of page