top of page
 • Radu Andrei

Cum să faci fotografii ca un profesionist? Ghidul perfect pentru a realiza fotografii impresionanteobiective foto

Cum să faci fotografii impresionante


Fotografia poate fi o modalitate minunată de a captura momente speciale și de a împărtăși povești vizuale. Chiar dacă nu ești încă un fotograf experimentat, poți să-ți îmbunătățești abilitățile de fotografiere cu puțină practică și cunoștințe de bază. Acest ghid îți va arăta cum să faci asta.Pasul 1: Echipamentul Fotografic


Pentru a începe, ai nevoie de echipamentul potrivit pentru a face fotografii de calitate. Iată ce ai nevoie:

 • Aparat Foto DSLR sau Mirrorless: Aceste camere oferă opțiuni mai avansate și sunt ideale pentru a învăța fotografia.

  • Camere DSLR (Digital Single-Lens Reflex): Aceste camere folosesc un sistem cu oglindă internă pentru a redirecționa lumina către senzor atunci când fotografia este capturată. Acest design oferă versatilitate și control excelent asupra setărilor. Cu un DSLR, poți schimba obiectivele pentru a obține diferite efecte și poți controla manual setările, precum diafragma și timpul de expunere.

DSLR CAMERA

 • Camere Mirrorless: Aceste camere elimină oglinda internă și oferă un design mai compact. Cu obiective interschimbabile și capacități avansate, sunt ideale pentru fotografiile cu accent pe portabilitate. De asemenea, au vizor electronic, care îți permite să vezi exact ce va captura senzorul.

MIRRORLESS CAMERA

Iată câteva dintre diferențele cheie dintre aparate foto DSLR și mirrorless:

 • Dimensiune și greutate: aparatele foto mirrorless sunt, în general, mai compacte și mai ușoare decât aparatele foto DSLR.

 • Vizor: aparatele foto DSLR au un vizor optic care oferă o vedere vizuală exactă a ceea ce va capta camera. Aparatele foto mirrorless au un vizor electronic care afișează o imagine digitală a ceea ce va capta camera.

 • Preț: aparatele foto mirrorless sunt, în general, mai ieftine decât aparatele foto DSLR.

 • Performanță: aparatele foto DSLR au, în general, o performanță mai bună în condiții de lumină slabă decât aparatele foto mirrorless.

În cele din urmă, cel mai bun tip de aparat foto pentru tine va depinde de nevoile și preferințele tale. Dacă ești în căutarea unui aparat foto care să ofere o calitate excelentă a imaginii și performanță în condiții de lumină slabă, un DSLR este o alegere bună. Dacă ești în căutarea unui aparat foto care să fie compact și ușor de transportat, un aparat foto mirrorless este o opțiune bună.

 • Aparat Foto Compact sau Telefon Mobil cu O Bună Cameră: Dacă începi sau vrei ceva mai portabil, un aparat compact sau un telefon mobil cu o cameră de calitate poate fi suficient. Telefoanele moderne sunt echipate cu camere puternice, iar aparatul compact oferă o alternativă mai mică, dar capabilă.

 • Trepied sau Stabilizator: Un trepied este util pentru a evita mișcarea aparatului în timpul fotografiilor cu expunere lungă, cum ar fi peisajele nocturne sau fotografiile cu lumină scăzută.


photo stabilizer

 • Carduri de Memorie Suplimentare și Baterii de Rezervă: Asigură-te că ai suficiente carduri de memorie și baterii de rezervă pentru sesiunile de fotografiere. Nimic nu este mai frustrant decât să rămâi fără spațiu de stocare sau baterie în mijlocul unei sesiuni importante de fotografiere. Cumpara de aici


Obiective Opționale

Obiectivele sunt componente esențiale ale unui sistem de fotografiere cu un aparat DSLR sau Mirrorless și pot influența semnificativ rezultatele tale fotografice. Iată câteva informații suplimentare despre obiectivele opționale și cum să le alegi:


obiective foto

Obiective pentru Diferite Situații

 • Obiective Groase (Prim Plan): Obiectivele cu distanță focală lungă, cum ar fi cele de 85mm sau 50mm, sunt ideale pentru portrete. Acestea permit obținerea unui efect frumos de fundal difuz (bokeh) care pune în evidență subiectul principal, izolându-l de fundal.

 • Obiective Grandangulare: Obiectivele cu distanță focală scurtă, cum ar fi cele de 16mm sau 24mm, sunt potrivite pentru peisaje și fotografii de arhitectură. Acestea vă permit să încadrați mai mult din cadru și să capturați peisaje spectaculoase sau clădiri mari în întregul lor splendoare.

 • Obiective Macro: Aceste obiective sunt concepute pentru a fotografia detalii foarte mici, cum ar fi flori, insecte sau obiecte de colecție. Ele oferă o distanță focală mică și o capacitate de focalizare de aproape, permițându-ți să surprinzi detalii minuțioase.

 • Obiective de Zoom: Obiectivele de zoom oferă versatilitate, deoarece acoperă mai multe distanțe focale într-un singur obiectiv. De exemplu, un obiectiv 18-55mm este bun pentru fotografierea în diverse situații, de la portrete la peisaje.


Cum să Alegi Obiective

Alegerea obiectivelor depinde de genul de fotografie pe care dorești să o faci. Iată câțiva pași pentru a alege obiectivele potrivite:

 1. Stabilește Genul de Fotografie: Gândește-te la ce tipuri de subiecte sau scene dorești să fotografiezi cel mai des. Dacă faci portrete, un obiectiv cu distanță focală lungă este o alegere bună. Dacă explorezi peisaje, un obiectiv grandangular poate fi mai potrivit.

 2. Bugetul Tău: Obiectivele variază în preț, astfel că ar trebui să ții cont de bugetul tău. Există opțiuni atât pentru fotografi amatori, cât și pentru profesioniști, așa că alege în funcție de ce poți să îți permiți.

 3. Caută Recenzii și Opinii: Înainte de a cumpăra un obiectiv, caută recenzii și păreri de la alți fotografi. Acestea îți pot oferi o perspectivă asupra calității și a performanței obiectivului.

 4. Consultă Producătorul Aparatului Tău: Verifică ce obiective sunt compatibile cu aparatul tău foto. Majoritatea producătorilor oferă o gamă variată de obiective, astfel încât să poți găsi unul care se potrivește perfect cu aparatul tău.

 5. Închiriază înainte de a Cumpăra: Dacă nu ești sigur ce obiectiv să cumperi, poți să încerci să închiriezi mai întâi diverse obiective pentru a vedea care se potrivește cel mai bine stilului tău de fotografiere.

Alegerea obiectivelor potrivite este esențială pentru a-ți dezvolta abilitățile fotografice și pentru a obține rezultate spectaculoase. Fiecare obiectiv are caracteristici unice, iar cunoașterea lor îți permite să fii pregătit pentru orice scenariu de fotografiere.


Pasul 2: Cunoștințe de Bază

Pentru a realiza fotografii de calitate, este important să înțelegi câteva concepte de bază:


Expunerea

Ce este Expunerea: Expunerea se referă la câtă lumină ajunge la senzorul camerei în timpul realizării unei fotografii. O expunere corectă este esențială pentru a obține imagini bine expuse.

Cum se Modifică: Expunerea poate fi modificată prin ajustarea a trei factori principali:

 • Diafragma: Aceasta controlează câtă lumină trece prin obiectiv. O diafragmă deschisă (cu o valoare mică, cum ar fi f/1.8) permite mai multă lumină, ceea ce este util în lumină scăzută. În schimb, o diafragmă închisă (cu o valoare mare, cum ar fi f/16) permite mai puțină lumină și poate aduce în focus atât obiectul principal, cât și fundalul.

 • Timpul de Expunere: Acesta determină cât timp senzorul camerei este expus la lumină. Timpul de expunere mai lung (de exemplu, 1/30 secunde) permite mai multă lumină să intre, dar poate duce la mișcare în imagini dacă nu folosești un trepied. Timpul de expunere mai scurt (de exemplu, 1/1000 secunde) permite mai puțină lumină, dar poate congela mișcarea.

 • ISO: Sensibilitatea ISO controlează cât de sensibil este senzorul la lumină. Un ISO mai mare (de exemplu, ISO 1600) este util în lumină scăzută, dar poate aduce și zgomot în imagine, ceea ce duce la aspectul granulat.


Foto subexpusa
Foto subexpusa

Cum se Măsoară: Expunerea se măsoară în termeni de opțiuni de expunere, cum ar fi modurile de fotografiere (automat, manual, prioritate la diafragmă, prioritate la timp) și setările specifice pentru fiecare factor (valoarea diafragmei, timpul de expunere, ISO). În funcție de situație, poți ajusta aceste setări pentru a obține rezultate dorite.


Iată câteva sfaturi pentru a obține expunerea corectă:

 • Folosește un exponometru: un exponometru este un dispozitiv care măsoară cantitatea de lumină care lovește subiectul. Acest lucru vă poate ajuta să setați corect setările camerei.

 • Experimentează cu diferite setări: încercați diferite setări ale timpului de expunere, diafragmei și ISO-ului pentru a vedea ce funcționează cel mai bine pentru subiectul dvs.

 • Folosește lumina naturală: lumina naturală este adesea cea mai bună pentru fotografie, deoarece este uniformă și nu are reflexii.

Expunerea este un aspect important al fotografiei și este ceva la care trebuie să fii atent pentru a obține imagini de calitate.Pasul 3: Lumină și Compunere

 • Lumină Naturală: Fotografia în lumină naturală este ideală pentru rezultate de calitate. Lumină naturală moale, precum cea din timpul orelor de aur (dimineața și seara), oferă cele mai calde și frumoase culori. Evită lumina puternică de la amiază, care poate crea umbre dure și supraexpunere.

 • Blitul: Blitul este o sursă de lumină suplimentară pe aparatul foto. Poate fi folosit pentru a umple umbrele în cazul în care lumina naturală este insuficientă. Cu toate acestea, trebuie folosit cu atenție pentru a evita umbre


photograhy butterfly

Compunerea: Practică compunerea imaginilor folosind regulile de bază, cum ar fi regula treimii (împarte imaginea în trei părți egale orizontal și vertical și plasează subiectele principale în aceste puncte de intersecție), simetria și perspectiva.


Compunerea se referă la modul în care dispui subiectele, linii, forme, și elementele vizuale în cadrul unei imagini pentru a crea o fotografie plăcută și interesantă. O compunere bine gândită poate face diferența între o imagine mediocră și una spectaculoasă. Iată câteva reguli de bază ale compoziției fotografice:


1. **Regula Treimii**: Aceasta este una dintre cele mai cunoscute reguli de compunere. Imaginează-ți că împarți cadrul în nouă părți egale, două linii orizontale și două linii verticale, formând astfel nouă zone egale. Plasează subiectele principale sau punctele de interes în punctele de intersecție ale acestor linii. Acest aranjament adaugă echilibru și interes vizual imaginii tale.

Regula Treimii
Regula Treimii


2. **Simetrie**: Fotografiile simetrice sunt adesea atrăgătoare pentru ochiul uman. Caută subiecte sau scene cu simetrie naturală sau creează simetrie prin compunere. O reflexie în apă, o clădire bine simetrică sau o pereche de obiecte identice pot adăuga un element plăcut de echilibru în fotografia ta.


3. **Perspectiva**: Perspectiva se referă la modul în care adâncimea și distanța sunt percepute într-o imagine. Poți juca cu perspectiva pentru a crea iluzii interesante. De exemplu, o perspectivă în unghi poate face un subiect să pară mult mai imponent sau să creeze adâncime în imagine.


4. **Punctul de Focalizare**: Alege un punct de focalizare clar în imagine. Acesta poate fi subiectul principal sau punctul de interes. Asigură-te că este clar definit și că ochiul este ghidat către el. Utilizează tehnica "focalizare pe prim-plan" pentru a adăuga adâncime.


5. **Linii și Forme**: Liniile și formele pot fi folosite pentru a ghida ochiul în imagine. Linii orizontale pot crea o senzație de stabilitate, în timp ce linii diagonale pot adăuga dinamism. Formele geometrice sau obiectele recurente pot crea un element de coeziune în cadrul tău.


6. **Spațiu Negativ**: Nu umple întotdeauna întregul cadrul cu subiect. Lăsând spațiu negativ în jurul subiectului principal poate crea o atmosferă sau poate pune mai mult accent pe subiect.


7. **Balanța**: Gândește-te la balanța vizuală în imagine. Dacă ai un subiect greu sau mare pe o parte a cadrului, echilibrează-l cu un alt element mai mic, dar cu impact vizual, pe cealaltă parte.


8. **Contrast și Culori**: Contrastele puternice și combinațiile de culori pot face o fotografie să iasă în evidență. Experimentează cu diferite culori, dar asigură-te că acestea se îmbină armonios în imagine.


camera photo


Aceste reguli de compunere nu trebuie să fie urmate rigid, ci mai degrabă să fie ghiduri pentru a-ți dezvolta creativitatea și pentru a îmbunătăți calitatea fotografiilor tale. În cele din urmă, ceea ce contează cel mai mult este să-ți dezvolți ochiul pentru compoziție și să exersezi pentru a crea imagini care să spună povestea ta sau să transmită emoții.


Pasul 4: Postprocesarea


După ce ai capturat imaginile tale, postprocesarea este un pas crucial pentru a aduce fotografiile la viață și pentru a le aduce la nivelul următor. Iată cum să abordezi acest proces în mod eficient:


editiing software

### Software de Editare

Investiția timpului în învățarea unui software de editare foto este esențială pentru a-ți dezvolta abilitățile de postprocesare. Există numeroase opțiuni disponibile, cum ar fi **Adobe Lightroom**, **Adobe Photoshop**, **Capture One**, **GIMP**, sau chiar aplicații de editare gratuite disponibile pe smartphone. Iată câteva aspecte de bază pe care ar trebui să le cunoști:


- **Corecția Expunerii**: Reglarea expunerii poate rezolva probleme legate de subexpunere sau supraexpunere. Cu această funcție, poți face ca fotografia să fie mai luminoasă sau mai întunecată pentru a obține aspectul dorit.


- **Ajustarea Contrastului și Culorilor**: Controlul contrastului poate face ca imaginea să fie mai vibrantă sau mai moale. De asemenea, poți regla culorile pentru a le face să iasă în evidență sau pentru a le potrivi cu intenția ta artistică.


- **Retușarea și Îndepărtarea Imperfecțiunilor**: Software-urile de editare foto permit retușarea fotografiilor, eliminând imperfecțiunile sau obiectele nedorite din cadrul imaginii.


- **Cropping (Decuparea)**: Decuparea este utilă pentru a schimba compoziția și focalizarea imaginii. Poți să-i dai imagini o perspectivă mai bună prin decuparea strategică.


### Editare cu Măsură


Atunci când editezi fotografiile, este important să fii atent la exagerare. Aici sunt câteva sfaturi pentru a menține un aspect natural și plăcut:


- **Începe cu Ajustările de Bază**: Începe cu ajustările de bază, cum ar fi corecția expunerii, contrastul și culorile. Asigură-te că imaginea arată cât mai natural posibil înainte de a adăuga modificări avansate.


- **Păstrează Detaliile**: Asigură-te că nu pierzi detaliile esențiale ale subiectului în procesul de editare. Supraeditarea poate duce la pierderea texturii și clarității.


- **Evită Zgomotul Excesiv**: Atunci când ajustezi ISO-ul sau faci alte modificări la luminozitate, fii atent la apariția zgomotului digital în imagine. Acesta poate afecta negativ calitatea fotografiei.


- **Păstrează Culorile Realiste**: Dacă modifici culorile, asigură-te că rămân realiste și naturale. Evită să exagerezi culorile pentru a evita o apariție neobișnuită.


- **Salvează O Copie Originală**: În timpul procesului de editare, este o practică bună să păstrezi o copie a fotografiei originale. Astfel, poți reveni la stadiul inițial dacă nu ești mulțumit de rezultat.


photo editing

Editarea cu măsură este cheia pentru a obține fotografii de calitate superioară, care arată natural și estetic plăcute. Experimentează și învață în timp ce îți dezvolți abilitățile de postprocesare, iar rezultatele tale vor deveni din ce în ce mai impresionante.


Pasul 5: Practică și Feedback

Acest pas este esențial pentru dezvoltarea abilităților tale de fotografiere. Fotografia este o artă și o abilitate care se îmbunătățește cu timpul, practică și experiență. Iată cum poți să-ți dezvolți abilitățile și să primești feedback valoros:


photo hand nails color

Fotografiază Constant

 • Practică, Practică, Practică: Nu există nicio substituție pentru practică. Cu cât fotografiezi mai mult, cu atât vei deveni mai experimentat și mai confortabil cu echipamentul tău. Ieși și fotografiază în diverse condiții de iluminare, subiecte și setări pentru a-ți dezvolta abilitățile.

 • Experimentează și Învață din Greșeli: Nu te teme să experimentezi cu setările aparatului și compoziția. Fiecare fotografie pe care o faci este o oportunitate de a învăța ce funcționează și ce nu. Dacă faci greșeli, nu te descuraja, ci folosește-le ca ocazie de îmbunătățire.

Caută Feedback

 • Împărtășește-ți Fotografiile: Nu-ți fie frică să împărtășești fotografiile cu prietenii, familia sau comunitatea online. Feedbackul este o resursă valoroasă pentru a-ți evalua munca și a învăța din experiența altora.

 • Participă la Grupuri de Fotografie: Multe comunități online și fizice au grupuri de fotografie unde poți să-ți împărtășești lucrările și să primești sfaturi de la alți fotografi.

 • Fii Deschis la Critici Constructive: Atunci când primești feedback, fii deschis la critici constructive. Nu lua feedback-ul ca pe o critică personală, ci ca pe o oportunitate de îmbunătățire. Cu cât ești mai deschis la sugestii, cu atât vei progresa mai rapid.

 • Analizează Lucrările Altor Fotografi: Uită-te la fotografiile altor oameni și analizează ce funcționează în ele. Poți învăța multe văzând ce au realizat alți fotografi talentați.

Amintește-ți că dezvoltarea abilităților de fotografiere este un proces continuu. Cu timpul, vei vedea îmbunătățiri semnificative în calitatea și creativitatea fotografiilor tale. Nu te descuraja de greșeli sau de critici, ci folosește-le pentru a-ți crește abilitățile și a-ți exprima viziunea artistică în mod unic.


# Cum să faci fotografii impresionante De aici poti cumpara toate echipamentele necesare.

Comments


bottom of page