top of page
 • Radu Andrei

Construiește-ți propriul site web fără să știi să programezi: Ghidul definitiv


website

În lumea digitală de astăzi, un site web este o necesitate pentru orice afacere sau persoană care dorește să fie vizibilă online. Cu toate acestea, construirea unui site web poate părea o sarcină descurajantă, mai ales dacă nu ai cunoștințe de programare.

Acest ghid definitiv te va ajuta să construiești un site web fără să știi să programezi. Vei învăța cum să planifici, să construiești și să promovezi un site web de succes, chiar dacă nu ești un expert în tehnologie. Construiește-ți propriul site web Ghidul definitiv.


Ce vei învăța în acest ghid:

 • Cum să planifici un site web care să îndeplinească obiectivele tale

 • Cum să alegi un site builder potrivit nevoilor tale

 • Cum să configurezi un site builder și să creezi conținut

 • Cum să promovezi site-ul tău pentru a ajunge la un public mai larg


Cui se adresează acest ghid:

Acest ghid este destinat începătorilor care doresc să învețe cum să-și construiască propriul site web fără să știe să programeze. Ghidul este potrivit pentru orice tip de site web, inclusiv site-uri web pentru afaceri, personale și de hobby.

De la achiziționarea unui nume de domeniu până la publicarea site-ului tău și promovarea lui, acest ghid îți va oferi instrucțiuni clare și sfaturi esențiale pentru a-ți îndeplini obiectivele.


Cu ajutorul unui site builder, oricine poate construi un site web, indiferent de nivelul de cunoștințe tehnice.


Categorii de website buildere

Pentru a pastra lucrurile simple și ținând cont ca in general oamenii vând sau publică articole ( blog, video, audio), vom enumera doar două mari categorii:

 • Site buildere pentru comerț electronic: Aceste site buildere sunt special concepute pentru a crea magazine online.

 • Site buildere pentru bloguri sau site-uri personalizate.

Ține cont că și bloggurile sau orice categorie de site poate fi monetizat, nu doar cele de e-commerce.

Prin afiliere la diverse branduri sau înscrierea site-ului tău in programul Google Adsense poți fi plătit pentru reclamele sau link-urile afișate pe site-ul tău.


Dacă ați auzit cumva de Wordpress, în acest articol nu vom vorbi de website buildere de Wordpress deoarece deși sunt promovate ca fiind ușor de folosit acestea presupun cunostințe de folosire a calculatorului mai avansate fața de ce știe utilizatorul de rând.


PASUL 1

Platforma de construire


fundatie

După ce te-ai hotărât ce fel de website îți dorești, una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie să le iei în procesul de creare a site-ului tău este alegerea platformei de construire, așa numitul Website builder.


Există mai multe opțiuni excelente pe piață, iar alegerea potrivită depinde de obiectivele și nevoile tale. Iată câteva dintre cele mai populare opțiuni de constructori de site-uri web:


Cel mai bun pentru E-commerce: Shopify


Shopify este o platformă de comerț electronic care permite utilizatorilor să creeze și să gestioneze propriile magazine online. Shopify este o soluție completă care include toate instrumentele și resursele necesare pentru a începe și a crește un business de comerț electronic.


Shopify oferă o gamă de integrări cu furnizori de dropshipping, care permit utilizatorilor să adauge produse de la furnizori terți la magazinele lor Shopify, adică nu trebuie să ai stoc de produse, produsul furnizorului cu care colaborezi va pleca către client direct din depozitul furnizorului.


shopify

Constructorul de site-uri web Shopify este ușor de utilizat și permite utilizatorilor să creeze site-uri web de comerț electronic profesionale.

Acesta oferă o gamă largă de șabloane și elemente, care pot fi folosite pentru a crea un site web de comerț electronic care să se potrivească nevoilor voastre.

Șabloanele Shopify sunt concepute pentru a fi responsive, ceea ce înseamnă că vor arăta bine pe toate dispozitivele, inclusiv computere, tablete și telefoane mobile.


De asemenea Shopify oferă un instrument de gestionare a produselor care permite utilizatorilor să adauge produse si să urmărească comenzile, să proceseze plățile și să trimită produse.


Iată câteva statistici suplimentare despre Shopify:

 • Cea mai mare piață pentru Shopify este Statele Unite, cu peste 500.000 de comercianți activi.

 • Europa este a doua cea mai mare piață pentru Shopify, cu peste 400.000 de comercianți activi.

 • Asia este a treia cea mai mare piață pentru Shopify, cu peste 250.000 de comercianți activi.

 • Shopify este disponibil în 175 de țări și regiuni.


Potrivit unui raport al Shopify din 2023, platforma are peste 1,75 milioane de comercianți activi în întreaga lume. Acești comercianți au generat vânzări de peste 500 de miliarde de dolari în 2022.


Aceasta oferă o gamă de planuri de prețuri, începând de la 29 USD pe lună.


Cel mai versatil: Wix


Wix este un constructor de site-uri web drag-and-drop care permite utilizatorilor să creeze site-uri web profesionale fără cunoștințe de cod. Wix oferă o gamă largă de șabloane și elemente, care pot fi folosite pentru a crea un site web care să se potrivească nevoilor voastre.


Iată câteva dintre avantajele Wix:

 • Este ușor de utilizat, chiar și pentru persoanele fără cunoștințe de programare.

 • Oferă o gamă largă de caracteristici și funcționalități, inclusiv un magazin online, un blog și un formular de contact.

 • Este accesibil, cu planuri de prețuri începând de la 4 USD pe lună.

Cu Wix ar putea fi construite site-uri web personale sau bloguri, site-uri web pentru afaceri mici sau mijlocii, magazine online, portofolii online sau site-uri web pentru organizații caritabile sau non-profit.


wix


Iată câteva statistici suplimentare despre Wix:

 • Cea mai mare piață pentru Wix este Statele Unite, cu peste 40 de milioane de utilizatori.

 • Europa este a doua cea mai mare piață pentru Wix, cu peste 30 de milioane de utilizatori.

 • Asia este a treia cea mai mare piață pentru Wix, cu peste 20 de milioane de utilizatori.

 • Wix este disponibil în 190 de țări și regiuni.


Wix este o opțiune excelentă pentru persoanele care doresc să creeze un site web profesional fără a fi nevoie să știe să programeze și are peste 200 de milioane de utilizatori în întreaga lume.


Cel mai bun pentru site-uri artistice, portofolii: Squarespace


Această platformă este cunoscută pentru design-ul său elegant și ușor de utilizat, făcându-l potrivit pentru persoanele care doresc să creeze site-uri web cu un aspect sofisticat, dar care nu au nevoie de cunoștințe tehnice avansate în programare sau design web.


Squarespace este o alegere populară pentru artiști, designeri, fotografi și alți profesioniști creativi care doresc să-și prezinte munca într-un mod elegant și simplu, fiind folosit de peste 1 milion de utilizatori în întreaga lume.. Cu toate acestea, este potrivit și pentru mici afaceri și site-uri personale. Squarespace oferă un abonament cu plată lunară sau anuală, și poți obține un domeniu gratuit timp de un an la achiziționarea unui plan de abonament.


Iată câteva dintre avantajele Squarespace:

 • Ușor de utilizat: Squarespace este o platformă de tip drag-and-drop, ceea ce înseamnă că utilizatorii pot crea un site web fără a fi nevoie să știe să programeze.

 • Design profesional: Squarespace oferă o gamă largă de șabloane și elemente personalizabile care pot fi folosite pentru a crea un site web care să arate și să se simtă profesional.

 • Funcționalitate puternică: Squarespace oferă o gamă largă de caracteristici și funcționalități, inclusiv un magazin online, un blog și un formular de contact.

 • Performanță bună: Squarespace este cunoscut pentru performanța sa bună.

 • Suport excelent: Squarespace oferă suport 24/7.


squarespace

Iată câteva statistici suplimentare despre Squarespace:

 • Cea mai mare piață pentru Squarespace este Statele Unite, cu peste 700.000 de utilizatori.

 • Europa este a doua cea mai mare piață pentru Squarespace, cu peste 200.000 de utilizatori.

 • Asia este a treia cea mai mare piață pentru Squarespace, cu peste 100.000 de utilizatori.

 • Squarespace este disponibil în 26 de țări și regiuni.


Planurile de prețuri Squarespace încep de la 18 USD pe lună.


Cel mai bun pentru blogging: Blogger


Blogger este o platformă de blogging gratuită deținută de Google. Această platformă permite utilizatorilor să creeze bloguri personale sau profesionale și să publice conținut online. Blogger a fost lansată în 1999 și de atunci a devenit una dintre cele mai vechi și populare platforme de blogging.


Blogger are peste 4,5 milioane de bloguri active în întreaga lume. Aceste bloguri generează peste 1,5 miliarde de vizualizări de pagină pe lună.


Cu Blogger, puteți crea un blog cu un singur clic. Puteți alege din o gamă largă de șabloane personalizabile și puteți adăuga conținut, cum ar fi articole, imagini și videoclipuri.


Iată câteva avantaje ale Blogger:

 • Este gratuit: Blogger este o platformă gratuită, ceea ce înseamnă că nu trebuie să plătiți pentru a crea sau de a utiliza un blog.

 • Este ușor de utilizat: Blogger are o interfață de utilizare intuitivă care face ca crearea și gestionarea unui blog să fie ușoară.

 • Oferă o gamă largă de caracteristici: Blogger oferă o gamă largă de caracteristici și funcționalități, inclusiv șabloane personalizabile, pagini de destinație și statistici.

Blogger este o opțiune excelentă pentru persoanele care doresc să creeze un blog personal sau profesional fără a avea nevoie de cunoștințe de programare.


blogger

Iată câteva statistici suplimentare despre Blogger:

 • Cea mai mare piață pentru Blogger este Statele Unite, cu peste 1 milion de bloguri active.

 • Europa este a doua cea mai mare piață pentru Blogger, cu peste 700.000 de bloguri active.

 • Asia este a treia cea mai mare piață pentru Blogger, cu peste 500.000 de bloguri active.

 • Blogger este disponibil în 166 de țări și regiuni.


Este important de menționat că, deși Blogger este o platformă populară și ușor de utilizat, are unele limitări. Nu oferă la fel de multă flexibilitate și control precum alte platforme de blogging sau constructori de site-uri web. De asemenea, în ultimii ani, Google a investit mai puțin în dezvoltarea Blogger, ceea ce a dus la mai puține actualizări și caracteristici noi în comparație cu alte platforme de blogging. Cu toate acestea, rămâne o opțiune viabilă pentru cei care doresc să creeze bloguri simple și să le găzduiască gratuit.


Cel mai usor de utilizat: Weebly


Cu Weebly, puteți crea un site web cu un singur clic. Puteți alege din o gamă largă de șabloane personalizabile și puteți adăuga conținut, cum ar fi articole, imagini și videoclipuri.


Weebly oferă o gamă variată de funcționalități, care îl fac potrivit pentru diverse scopuri, de la site-uri personale și bloguri până la magazine online și site-uri de afaceri. Este cunoscut pentru ușurința sa de utilizare, ceea ce îl face atractiv pentru utilizatorii fără experiență tehnică în dezvoltarea web.


Weebly are peste 60 de milioane de utilizatori în întreaga lume. Acești utilizatori au creat peste 55 de milioane de site-uri web, inclusiv site-uri web personale, site-uri web de afaceri, magazine online și multe altele.


weebly

Iată câteva statistici suplimentare despre Weebly:

 • Cea mai mare piață pentru Weebly este Statele Unite, cu peste 30 de milioane de utilizatori.

 • Europa este a doua cea mai mare piață pentru Weebly, cu peste 15 de milioane de utilizatori.

 • Asia este a treia cea mai mare piață pentru Weebly, cu peste 10 milioane de utilizatori.

 • Weebly este disponibil în 190 de țări și regiuni.

Weebly are și un plan gratuit, preturile incep dela 4 USD pe lună.


PASUL 2

Hostingul si Domeniul-Ce este Hostingul si Domeniul?


Hostingul este un serviciu care stochează site-urile web pe un server și le face disponibile pe internet. Când creați un site web, trebuie să alegeți un furnizor de hosting care să vă ofere spațiu de stocare pe un server și o adresă IP. Adresa IP este adresa unică a site-ului vostru web pe internet.


Voi nu va trebui să vă gândiți prea mult la furnizorul de hosting deoarece toate platformele listate mai sus oferă servicii de hosting și este recomandat să vă luați hosting de la constructorul de site-uri pe care l-ați ales pentru a nu avea probleme de compatibilitate.

Hostingul se cumpără de obicei pentru o perioadă de o lună, un an sau doi ani și au diferite caracteristici cum ar fi spațiul de stocare sau lățimea de bandă, recomandarea mea e să alegeți in funcție de conținutul site-ului, pentru e-commerce e bine sa alegi un plan superior pe când pentru un blog poți incepe și cu cel mai ieftin plan.


domeniu

Un domeniu de site (sau domeniu web) reprezintă adresa unică pe internet pe care oamenii o vor utiliza pentru a accesa un site-ul vostru, de exemplu Google.com este un domeniu. Este probabil numele pe care il va avea și site ul vostru.

Numele de domeniu trebuie să fie unic pe internet. Extensia de domeniu poate fi una dintre cele peste 1.500 de extensii disponibile, cum ar fi ".com", ".org", ".ro" sau ".net".


Pentru a obține un domeniu de site trebuie sa il cumparati, recomandarea mea este sa-l achiziționați tot de la platforma cu care vă construiți site-ul și care vă oferă serviciul de hosting. Puteți să-l achiziționați și de la alt registrator de domenii daca cumva ce cautați voi nu este disponibil și să-l migrați ulterior, dar este mai simplu și mai ieftin să-l luați tot de la ei.


Care este cea mai bună extensie de domeniu? Nu există o "cea mai bună" extensie de domeniu în sens absolut, deoarece alegerea extensiei de domeniu depinde de nevoile, scopurile și natura site-ului web pe care dorești să-l creezi. Iată câteva extensii de domeniu comune și modul în care sunt folosite in general dar nu obligatoriu, iti poti cumpara orice extensie iti doresti:


domeniu

 1. .com: Este cea mai răspândită extensie de domeniu și este adesea preferată pentru site-urile comerciale și cele care doresc să aibă o prezență globală. Este potrivită pentru aproape orice tip de site web.

 2. .org: A fost inițial destinată organizațiilor non-profit, dar este acum utilizată și pentru site-uri web educaționale, organizații și proiecte.

 3. .net: Inițial concepută pentru site-urile web tehnice și de rețea, dar este folosită și pentru diverse tipuri de site-uri web.

 4. .edu: Această extensie este rezervată instituțiilor de învățământ și universităților.

 5. .gov: Rezervată site-urilor web guvernamentale din Statele Unite.

 6. .info: Poate fi utilizată pentru site-uri informative sau de conținut general.

 7. .biz: Este adesea folosită pentru site-uri web de afaceri sau comerciale.

 8. .co: Această extensie a devenit populară ca alternativă la .com și poate fi folosită pentru diferite scopuri.

 9. .me: A devenit populară pentru site-uri personale sau de portofoliu.

 10. .io: Este adesea asociată cu site-urile tehnice sau de start-up-uri, dar nu are restricții specifice.

 11. .blog: Această extensie poate fi potrivită pentru bloguri și conținut editorial.

 12. .app: Este potrivită pentru aplicații web și site-uri mobile.

Este bine să alegi o extensie care să reflecte în mod corespunzător natura și scopul site-ului tău, dar și să fie ușor de reținut și de asociat cu brandul sau conținutul tău. De asemenea, este important să verifici disponibilitatea extensiei dorite, deoarece unele extensii pot fi deja înregistrate de alți utilizatori.


Cand vă achiziționați hosting de la oricare din platformele de mai sus, aveți inclus și builderul și cand achiziționați planul pe un an majoritatea oferă și un domeniul gratis.


PASUL 3

Personalizarea

După ce ai ales un constructor de site-uri web, următorul pas este să începi să construiești și să personalizezi site-ul tău.

Începe cu alegerea unui șablon. Website builder-urile oferă o gamă largă de șabloane pentru a vă ajuta să începeți. Șablonul vostru va determina aspectul general si plasamentul diferitelor aspecte cheie al site-ului. Puteți să îl schimbați oricând, însa este primul pas pe care il faci in builder.


unic

Odată ce ați ales un șablon, puteți începe să vă personalizați site-ul web. Acest lucru poate include schimbarea culorilor, fonturilor și conținutului.

Nu uitați să creați meniuri daca aveți nevoie sau formulare prin care vizitatorii voștri să se aboneze prin mail sau alte metode. Acest pas poate fi benefic și in vederea strategiilor de marketing prin email.

Dupa ce ați terminat cu personalizarea și ați creat paginile, meniurile și structura site-ului vostru, puteți începe să adăugați conținut. Acest lucru poate include logo-uri,text, imagini, videoclipuri și alte elemente multimedia.

Pasul ăsta trebuie sa vă reprezinte, ideea voastră, inspirația voastră, asa că nu vă fie teamă să experimentați.


Foarte important!!

Asigură-te că site-ul tău este optimizat pentru vizualizare pe dispozitive mobile. Acest lucru este esențial, deoarece tot mai mulți utilizatori accesează site-urile de pe telefoane mobile.

De obicei aceste platforme de construit site-uri au două interfațe separate pentru a personaliza aspectul de pe pc și aspectul de pe mobil.

Nu uițati de cel de mobil este chiar mai important.


După ce ai terminat de construit site-ul și de postat continutul pe care il oferi, fie e-commerce, blogging sau de altă natură va trebui sa îl revizuiești și să ai in vedere ceva ce va fi urmatorul pas:


PASUL 4

Optimizarea SEO: Ce inseamna SEO?


Optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO - Search Engine Optimization) este un set de tehnici și practici care au ca scop îmbunătățirea vizibilității unui site web în rezultatele motorului de căutare (cum ar fi Google, Bing sau Yahoo).


Optimizarea SEO inseamnă să ai in vedere folosirea de cuvinte cheie și de descrieri specifice astfel încât conținutul vostru să fie mai vizibil altor utilizatori și chiar preferat de motoarele de căutare.

Optimizarea SEO nu se reduce la acești doi factori, fiind un cumul de factori numeroși, de la structura site-ului, interfața pentru utilizatorii mobili, viteza de încărcare, calitatea conținutului.


Pentru mai multe informații despre SEO, puteți consulta Google Search Console, un instrument gratuit care vă poate ajuta să urmăriți performanța site-ului vostru web în rezultatele căutării.


Optimizarea SEO este o practică esențială si unul dintre cei mai importanti pasi pentru site-urile web care doresc să atragă trafic organic și să aibă o prezență online de succes.


PASUL 5

Publicarea site-ului tău


Înainte de publicare, efectuează o verificare finală a site-ului pentru a te asigura că totul funcționează corect. Verifică legăturile, imaginile, formurile și asigură-te că site-ul se încarcă rapid și corect.


De obicei platformele de website building au un buton pentru a face acest lucru. Asigură-te ca ai conectat site-ul cu domeniul pe care l-ai cumpărat.


După publicare, efectuează teste suplimentare pentru a te asigura că site-ul funcționează corect și este accesibil pentru vizitatori, intră pe adresa ta de web. Verifică legăturile, funcționalitățile și form-urile pentru a evita erorile.


public

S-ar putea în căutarea ta despre cum sa-ți construiești propriul website să mai auzi și de indexare.

Indexarea este atunci când, după publicare motoarele de căutare vor colecta informații despre site-ul tău și îl vor afișa în rezultatele căutării când utilizatorii caută cuvinte cheie relevante.

Platformele de website builder sunt configurate să permită indexarea automată a site-urilor pe motoarele de căutare principale, cum ar fi Google.

De asemenea in majoritatea cazurilor, motoarele de căutare sunt concepute să indexeze conținutul public și accesibil pe site-uri web.


Cu toate acestea, dacă ai nevoie de un control mai mare asupra modului în care site-ul tău este indexat sau dacă dorești să excludi anumite pagini sau secțiuni din indexare, ar trebui să te asiguri că platforma de website builder pe care o folosești oferă aceste opțiuni. Verifică setările și instrumentele disponibile în platforma ta pentru a gestiona indexarea în motoarele de căutare conform preferințelor tale.


PASUL 6

Promovarea sau Marketingul


Promovarea unui site web este procesul de creștere a vizibilității și a traficului pe un site web. Acest lucru se poate face prin diverse metode, inclusiv optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO), marketingul prin conținut, marketingul prin e-mail, marketingul social media și publicitatea plătită.


De ce îți dorești mai mult trafic pe site-ul tău? Traficul mai mare pe site aduce mai multe oportunități de vânzări, adunare de date și creștere a credibilității, precum și un impact mai mare și potențial pentru colaborări și monetizare.


Alegerea strategiilor de marketing potrivite pentru site-ul vostru depinde de o serie de factori, inclusiv obiectivele de marketing, publicul țintă și bugetul.


marketing

Asigurate că utilizezi cuvinte cheie relevante în conținutul vostru web, în titluri și în descrieri.


Poți folosi rețele sociale cum ar fi Facebook, Twitter, Instagram și LinkedIn, pentru a-ți promova site-ul și a interacționa cu comunitatea ta online.


Poți folosi publicitatea plătită pentru a-ți afișa conținutul către cât mai mulți utilizatori, pe Facebook prin MetaAds de exemplu sau pe Google prin Google Adsense.


Cea mai bună promovare totuși, este conținutul de bună calitate.


Probabil te intrebi ce mai e de făcut acum


Chiar și după ce ai publicat, optimizat și promovat site-ul tău web, mai sunt pași de făcut pentru a-ți îmbunătăți rezultatele. Urmărirea rezultatelor, experimentarea cu noi strategii și crearea de conținut de calitate sunt esențiale pentru a te asigura că site-ul tău web e vizibil și accesibil publicului țintă.

Este important să rămâi implicat și să adaptezi strategia site-ului tău în funcție de schimbările din mediul online și de feedback-ul utilizatorilor pentru a-ți atinge obiectivele online.


PASUL 7 Opțional dar recomandat

Folosirea unui VPN


Nu e musai să folosești un VPN dacă faci un site web. Dar, în unele situații, poate fi util.

De exemplu, dacă vrei să protejezi confidențialitatea, un VPN te poate ajuta să îți ascunzi adresa IP reală. Și dacă vrei să accesezi conținut blocat în locația ta, un VPN te poate ajuta să te conectezi la internet prin intermediul unui server din altă țară.

Iată câteva situații specifice în care un VPN poate fi util pentru crearea unui site web:

 • Dacă site-ul tău conține informații sensibile, cum ar fi date financiare sau informații personale, un VPN te poate ajuta să le protejezi.

 • Dacă locuiești într-o țară cu restricții de internet, un VPN te poate ajuta să accesezi conținut și resurse care sunt blocate.

 • Dacă site-ul tău este destinat unui public internațional, un VPN te poate ajuta să obții o adresă IP din țara respectivă.


În cele din urmă, depinde de tine dacă vrei să folosești un VPN când faci un site web. Dacă nu ești îngrijorat de confidențialitatea sau de securitatea informațiilor tale, nu e nevoie. Dar, dacă vrei protecție suplimentară, un VPN poate fi o opțiune bună.vpn

Există două moduri principale de a adăuga un VPN site-ului tău:

 • Utilizarea unui serviciu de VPN care oferă o soluție pentru site-uri web

 • Configurarea manuală a unui VPN pentru site-ul tău


Utilizarea unui serviciu de VPN care oferă o soluție pentru site-uri web

Unele servicii de VPN oferă soluții specifice pentru site-uri web. Aceste soluții sunt, de obicei, ușor de configurat.

Unele dintre serviciile de VPN care oferă soluții pentru site-uri web includ:

 • ExpressVPN

 • NordVPN

 • CyberGhost

 • Surfshark


PS

Ai rabdare cu site-ul tău, traficul nu va veni in primele zile, e posibil ca site-ul tău să fie in Google Sandbox.

Google Sandbox e un fel de perioadă de probă prin care trec site-urile web noi. Google le dă o șansă să se afirme și să arate că sunt de calitate înainte să le indexeze în rezultatele căutării.

Există mai multe motive pentru care un site web poate fi plasat în Google Sandbox. Poate fi pentru că e nou, pentru că nu e de calitate sau pentru că e spam.

Nu te descuraja! Continuă să faci conținut de calitate și să te concentrezi pe experiența utilizatorului. În timp, site-ul tău va ieși din Google Sandbox și va începe să primească trafic.


Comments


bottom of page