top of page
 • Cony

Ce se întâmplă dacă bei cafea în fiecare zi? Efectele surprinzătoare ale cafeinei asupra sănătății

coffee cup and beans
coffee cup and beans

Originea cafelei este atribuită, în principal, regiunii Etiopiei, unde cafeaua a fost cultivată pentru prima dată sub forma de plantații de cafea. Legenda spune că un călugăr etiopian a descoperit proprietățile stimulante ale cafelei după ce a observat cum caprele sale deveneau mai active după ce mâncau boabele de cafea.Cafeaua a fost apoi răspândită în Arabia, unde a devenit o băutură populară. Cultivarea și pregătirea cafelei au fost dezvoltate și rafinate în această regiune. Mai târziu, cafeaua a ajuns în Europa și în întreaga lume, devenind una dintre cele mai consumate băuturi din lume.


Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume, fiind apreciată pentru gustul său aromat și pentru efectul său energizant. Dar ce se întâmplă dacă bei cafea în fiecare zi? Care sunt efectele surprinzătoare ale cafeinei asupra sănătății tale?

Cafeina este principalul ingredient activ al cafelei, care acționează ca un stimulent al sistemului nervos central. Cafeina are efecte complexe asupra organismului, care pot fi benefice sau dăunătoare, în funcție de cantitatea consumată, de sensibilitatea individuală și de starea de sănătate.


coffee cup and leaves
coffee cup and leaves


Efectele benefice ale cafelei

Un consum moderat de cafea, de 3-4 cești pe zi, poate avea efecte benefice asupra sănătății, cum ar fi:

 • Reducerea riscului de diabet zaharat de tip 2. Cafeaua conține compuși antioxidanți și antiinflamatori, care pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină și reglarea glicemiei.

 • Prevenirea bolilor cardiovasculare. Cafeaua poate proteja inima și vasele de sânge prin reducerea stresului oxidativ, a inflamației și a formării cheagurilor de sânge. Cafeaua poate scădea și nivelul colesterolului rău (LDL) și crește nivelul celui bun (HDL).

 • Îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Cafeaua poate stimula atenția, memoria, concentrarea și creativitatea, prin creșterea nivelului de dopamină și noradrenalină în creier. Cafeaua poate preveni și declinul cognitiv asociat cu îmbătrânirea sau cu bolile neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.

 • Combaterea depresiei. Cafeaua poate induce o stare de bine și de optimism, prin activarea receptorilor de serotonină și adrenalină în creier. Un studiu a arătat că femeile care beau 4 cești de cafea pe zi au un risc cu 20% mai mic de a suferi de depresie decât cele care nu beau deloc cafea.

 • Protejarea pielii. Cafeaua poate reduce riscul de cancer de piele la femei, prin blocarea unei enzime implicate în dezvoltarea tumorilor. Cafeaua poate avea și un efect cosmetic, prin hidratarea și tonifierea pielii.


Efectele negative ale cafelei

Un consum excesiv de cafea, peste 5 cești pe zi, poate avea efecte negative asupra sănătății, cum ar fi:

 • Creșterea tensiunii arteriale. Cafeina poate provoca o vasoconstricție temporară a arterelor, care duce la o creștere a presiunii sanguine. Acest efect poate fi mai pronunțat la persoanele care nu sunt obișnuite cu cafeaua sau care au o predispoziție genetică la hipertensiune.

 • Insomnia și anxietatea. Cafeina poate perturba ritmul circadian și calitatea somnului, dacă este consumată seara sau în cantități mari. Cafeina poate induce și o stare de neliniște, iritabilitate sau nervozitate, mai ales la persoanele care suferă de tulburări anxioase sau de panică.

 • Ulcerul gastric și refluxul gastroesofagian. Cafeaua poate irita mucoasa stomacului și a esofagului, favorizând apariția ulcerului sau a arsurilor. Cafeaua poate stimula și secreția de acid gastric, care poate agrava simptomele.

 • Osteoporoza și anemia. Cafeaua poate reduce absorbția de calciu și fier în intestin, ceea ce poate duce la o scădere a densității osoase și a nivelului de hemoglobină. Acest efect poate fi mai sever la persoanele care au deficiențe de aceste minerale sau care consumă cafea în loc de lapte sau de alimente bogate în fier.

 • Dependenta și sevrajul. Cafeina este o substanță cu potențial adictiv, care poate crea o dependență fizică și psihică. Dacă se întrerupe brusc consumul de cafea, pot apărea simptome de sevraj, cum ar fi: cefalee, oboseală, somnolență, irascibilitate sau depresie.


coffee roasting
coffee roasting

Cafeaua este o băutură cu efecte surprinzătoare asupra sănătății, care pot fi benefice sau dăunătoare, în funcție de cantitatea consumată, de sensibilitatea individuală și de starea de sănătate. Pentru a te bucura de beneficiile cafelei și a evita efectele negative, este recomandat să bei cafea cu moderație, să alegi o cafea de calitate și să consulți medicul tău în caz de îndoială.

Comments


bottom of page