top of page
  • Radu Andrei

Pe ce loc se află Bucureștiul în topul celor mai poluate orașe din Europa


harta poluare bucuresti

Bucureștiul este un oraș poluat, dar nu este cel mai poluat oraș din Europa.


Conform unui clasament realizat de Agenția Europeană de Mediu, publicat în 2021, Bucureștiul se situează pe locul 15 în topul celor mai poluate orașe din Europa.


În ceea ce privește calitatea aerului, Bucureștiul stă mult mai rău.


Calitatea aerului -- Ce este PM2,5


PM2.5 este o substanță periculoasă pentru sănătatea umană. Poate provoca probleme respiratorii, cardiovasculare și neurologice. Copiii, persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni respiratorii sunt deosebit de vulnerabile la efectele PM2.5.

Concentrațiile de PM2.5 pot varia în funcție de locație, vreme și activitățile umane. În general, concentrațiile de PM2.5 sunt mai mari în zonele urbane decât în ​​zonele rurale.


În ceea ce privește calitatea aerului, Bucureștiul se află pe locul 263 din 323 de orașe europene. Concentrația medie anuală de PM2,5 în București este de 23,9 micrograme pe metru cub.


Conform site-ului web Aerlive, la 11 noiembrie 2023, ora 13:00, ora României, concentrația de PM2.5 în București este de 71 micrograme pe metru cub (μg/m3). Aceasta este peste limita anuală recomandată de Agenția Europeană de Mediu de 25 μg/m3.

Cu toate acestea, această concentrație este mai mică decât cea înregistrată în unele alte orașe europene, cum ar fi:

  • Sofia, Bulgaria

  • Skopje, Macedonia de Nord

  • Belgrad, Serbia

  • Atena, Grecia

  • Roma, Italia

Orașele din Suedia, Finlanda și Portugalia sunt pe primele locuri în clasament, având cel mai curat aer.

poluare

Poluarea în București și calitatea aerului


Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, cu un nivel ridicat de particule în suspensie, gaze nocive și praf. Poluarea aerului afectează sănătatea locuitorilor, reducând speranța de viață și creșterea riscului de boli respiratorii, cardiovasculare și cancer.


Cauzele poluării aerului


Principalele surse de poluare a aerului în București sunt:


- Traficul rutier: numărul mare de autovehicule, în special cele vechi și neconforme cu normele de emisie, generează emisii de monoxid de carbon (CO), dioxid de azot (NO2), ozon (O3) și particule fine (PM10, PM2.5). Traficul este intensificat de lipsa unei infrastructuri adecvate, a unui transport public eficient și a unor alternative de mobilitate sustenabilă.

- Încălzirea rezidențială: utilizarea combustibililor solizi (lemn, cărbune) sau lichizi (gaze naturale, motorină) pentru încălzirea locuințelor produce emisii de dioxid de sulf (SO2), hidrocarburi și particule în suspensie. Aceste emisii sunt mai mari în sezonul rece, când cererea de energie termică este mai mare.

- Industria: activitățile industriale din București și împrejurimi contribuie la poluarea aerului prin emisiile de gaze și particule rezultate din procesele de producție, arderea combustibililor fosili sau gestionarea deșeurilor. Industria include sectoare precum construcțiile, metalurgia, chimia, alimentația sau energia.

- Fenomene naturale: condițiile meteorologice pot influența dispersia sau acumularea poluanților în atmosferă. De exemplu, vântul poate dilua sau transporta poluanții, iar inversiunea termică poate bloca circulația aerului și favoriza stagnarea poluanților la nivelul solului. De asemenea, praful provenit din zonele aride sau erodate poate ajunge în aer prin eroziune eoliană.


oras poluat

Efectele poluării aerului


Poluarea aerului are efecte negative asupra sănătății umane, mediului și economiei. Potrivit Agenției Europene a Mediului, circa 29.000 de români mor anual prematur din cauza poluării aerului, iar majoritatea acestora sunt din București. Poluanții pot provoca sau agrava afecțiuni precum:


- Probleme respiratorii: tuse, iritație a gâtului, dificultate în respirație, astm, bronșită, pneumonie, infecții respiratorii.

- Probleme cardiovasculare: hipertensiune arterială, aritmie, infarct miocardic, accident vascular cerebral.

- Probleme oncologice: cancer pulmonar, cancer al tractului respirator superior, cancer al vezicii urinare.

- Probleme neurologice: cefalee, migrenă, demență.

- Probleme reproductive: infertilitate, avort spontan, malformații congenitale.Comments


bottom of page