top of page
  • Radu Andrei

Bani pentru educația timpurie: ce sumă pot primi părinții

Bani pentru educația timpurie: ce pot primi părinții

Începând cu 1 ianuarie 2024, părinții care au copii înscriși într-o unitate de învățământ timpurie – creșă sau grădiniță – pot beneficia de o facilitate fiscală. Aceasta constă în decontarea cheltuielilor cu educația timpurie a copiilor minori, în limita a 1.500 lei lunar pentru fiecare copil.


bani pentru educatie

Care sunt condițiile de acordare a facilității fiscale?

Pentru a beneficia de facilitatea fiscală, părinții trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să fie salariați ai unei persoane juridice plătitoare de impozit pe profit;

  • să aibă copii înscriși într-o unitate de învățământ timpurie, pe teritoriul României;

  • să depună la angajator o cerere însoțită de o copie a certificatului de naștere al copilului/copiilor.

Cum se decontează cheltuielile cu educația timpurie?

Angajatorul va deconta cheltuielile cu educația timpurie a copiilor angajaților în limita a 1.500 lei lunar pentru fiecare copil. Decontarea se va efectua prin deducerea sumelor respective din impozitul pe profit datorat de angajator.

În cazul în care suma depășește impozitul pe profit datorat, diferența va fi scăzută, în ordine, din impozitul pe salarii reținut de contribuabil pentru angajați, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate.

Exemplu

Un angajat are un copil înscris la creșă, iar costul lunar al creșei este de 1.200 lei. Angajatul are un salariu lunar brut de 5.000 lei.

În acest caz, angajatorul va deconta cheltuielile cu educația timpurie în limita a 1.500 lei lunar. Astfel, impozitul pe profit datorat de angajator va fi redus cu 1.500 lei.

Concluzie

Facilitatea fiscală privind decontarea cheltuielilor cu educația timpurie este o măsură care sprijină părinții în creșterea și educarea copiilor lor. Aceștia pot beneficia de până la 1.500 lei lunar pentru fiecare copil, în limita costurilor reale ale educației timpurii.

Comments


bottom of page