top of page
  • Radu Andrei

Asteroidul Apophis, când va trece pe lângă Pământ

Asteroidul Apophis este un asteroid Aten, ceea ce înseamnă că orbita sa se intersectează cu orbita Pământului. Apophis are un diametru de aproximativ 370 de metri și o masă de aproximativ 2,7 × 10^10 kg.

Apophis

Apophis a fost descoperit în 2004 și, inițial, s-a estimat că există o probabilitate de 2,7% ca acesta să se ciocnească cu Pământul în 2029. Cu toate acestea, observațiile ulterioare au dus la reducerea semnificativă a acestei probabilități.

În prezent, se estimează că riscul de impact al asteroidului Apophis cu Pământul este de 0%. Asteroidul va trece la o distanță de aproximativ 32.000 de kilometri de Pământ în 2029. Această distanță este mai mică decât distanța dintre Pământ și Lună, dar este încă considerată sigură. Apophis va trece din nou pe lângă Pământ în 2060 și 2068. Aceste apropieri vor fi, de asemenea, sigure.

Apophis

Asteroidul Apophis este un obiect interesant de studiat, deoarece poate oferi informații despre originea și evoluția sistemului solar. Sonda spațială OSIRIS-APEX a fost lansată de NASA în 2016 pentru a studia asteroidul Apophis. Sonda va ajunge la asteroid în 2029 și va petrece aproximativ un an studiindu-l.


Comments


bottom of page