top of page
 • Radu Andrei

Adevărul despre mass-media: cum ne controlează media mainstream?


mass media


În lumea de astăzi, este aproape imposibil să scapi de fluxul constant de informații și știri care ne sunt furnizate de trusturile mass-media. De la televiziune la rețelele de socializare, suntem bombardați cu o narativă și un program specific, atent elaborat de cei aflați la putere. Dar v-ați oprit vreodată să vă întrebați adevărul din spatele acestor mesaje? Suntem cu adevărat informați, sau suntem controlați? A venit momentul să ne eliberăm de strânsoarea mass-mediei mainstream și să descoperim adevărul despre felul în care ne controlează cu adevărat.

Puterea și Influența Mass-Mediei Mainstream

În societatea contemporană, în care totul se desfășoară rapid și suntem interconectați, puterea și influența trusturilor mass-mediei nu pot fi subestimate. Fie că este vorba despre știrile de seară, un articol dintr-un ziar sau un subiect la modă pe rețelele de socializare, aceste mijloace au un impact imens asupra formării percepțiilor noastre, a opiniilor și a credințelor noastre.

Prin intermediul televiziunii, radioului, ziarelor și internetului, mijloacele de comunicare au capacitatea de a transmite mesajul lor milioanelor, dacă nu miliardelor de oameni. Această acoperire extinsă le oferă o oportunitate unică de a modela discursul public și de a influența opinia publică.manipulare

Mass-media mainstream deține și o putere economică imensă. Prin intermediul reclamelor și acordurilor de sponsorizare, mijloacele de comunicare au o influență semnificativă asupra industriei și afacerilor pe care aleg să le susțină sau să le critice. Au puterea de a influența succesul sau eșecul indivizilor, organizațiilor și chiar al întregilor industrii. Această influență economică se poate extinde și în arena politică, unde mijloacele de comunicare pot influența opinia publică în favoarea anumitor candidați sau politici.

Mass-media decide ce povești să acopere, ce probleme să priorizeze și ce perspective să amplifice sau să reducă la tăcere. În acest fel, au puterea de a stabili agenda publică și de a controla narativele care domină conștiința noastră colectivă. Această putere de a stabili agenda și de a contura discursul poate influența în mod semnificativ opinia publică și poate forma norme și valori sociale.


Cu toate acestea, problema apare atunci când mass-media mainstream devine un vehicul pentru propagandă, manipulare și răspândirea dezinformării.


În secțiunile următoare, vom explora în profunzime tehnicile utilizate de mass-media mainstream pentru a controla opinia publică, consecințele consumului mass-media fără a pune întrebări și modalitățile de a deveni literați media și de a ne elibera de strânsoarea acesteia. Prin înțelegerea puterii și influenței mass-mediei mainstream, putem să ne dotăm cu instrumente pentru a gândi critic, a căuta perspective diverse și, în cele din urmă, a modela propriile noastre narative.


Tehnicile utilizate de Mass-Media Mainstream pentru a manipula opinia publicămanipulare

Tehnicile folosite de mass-media mainstream pentru a controla opinia publică sunt subtile, dar incredibil de puternice. Aceste metode sunt elaborate cu grijă pentru a modela credințele noastre, a influența opiniile noastre și în cele din urmă pentru a controla narativele care domină societatea noastră. Prin înțelegerea acestor tehnici, putem începe să recunoaștem tactici utilizate de mass-media mainstream și să devenim mai educați în domeniul media.


Framingul sau incadrarea, etichetarea si stereotipizarea


Una dintre cele mai comune tehnici folosite de mass-media mainstream este "framing" (cadru sau încadrare). "Framing" se referă la modul în care o poveste este prezentată sau "încadrată" pentru a influența modul în care o percepem. Utilizarea etichetelor sau stereotipurilor pentru a descrie indivizi, grupuri sau idei poate influența opinia publică și poate crea prejudecăți. Media poate exacerba tensiunile și conflictele, creând o diviziune între diferite grupuri sau ideologii.

Prin selectarea cu atenție a limbajului, imaginilor și perspectivelor utilizate în relatarea lor, mijloacele de comunicare pot manipula emoțiile noastre și pot forma înțelegerea noastră a evenimentelor. Fie că este vorba despre evidențierea anumitor fapte, accentuarea anumitor aspecte ale unei povești sau prezentarea informațiilor într-un mod tendențios, "framing"-ul poate îndrepta subtil opinia publică într-o direcție specifică.


Propaganda, dezinformarea și manipularea informației


Aceasta tehnici includ divulgarea deliberată a informațiilor false sau a manipulării pentru a promova anumite opinii sau agende, raportarea selectivă, în care anumite povești sau fapte sunt alese pentru a fi acoperite în timp ce altele sunt ignorate sau minimizate. Prin raportarea selectivă a anumitor evenimente sau probleme, mijloacele de comunicare pot controla narativele care domină conștiința noastră colectivă. Ele au puterea de a amplifica sau de a reduce la tăcere anumite perspective, modelând opinia publică și influențând normele sociale.

De asemenea manipularea imaginilor și sunetului, prin redarea selectivă a materialelor video sau audio, media poate crea impresii false sau manipulative.


Senzaționalismul


O altă tehnică folosită de mass-media mainstream este senzaționalismul. Senzaționalismul se referă la titlurile puternice și senzaționale care pot atrage atenția și pot crea emoții puternice, indiferent de conținutul real al articolelor, exagerarea sau distorsionarea poveștilor de știri pentru a atrage atenția și a genera audiență sau cititori. Prin senzationalizarea poveștilor și evenimentelor, mijloacele de comunicare pot stârni reacții emoționale puternice din partea publicului, ceea ce duce la o implicare sporită și la ratinguri mai mari.


În plus, mass-media mainstream se bazează adesea pe utilizarea experților și a autorităților pentru a stabili credibilitate și a influența opinia publică. Prin prezentarea interviurilor și citatelor de la aceste figuri, mijloacele de comunicare pot acorda legitimitate narativelor lor și pot forma percepțiile publice. Cu toate acestea, este important să recunoaștem că acești experți pot avea propriile lor bias-uri și agende, iar perspectivele lor nu reprezintă întotdeauna gama completă de opinii cu privire la o anumită problemă.


Tehnica repetiției


În cele din urmă, mass-media mainstream folosește adesea tehnica repetiției. Prin repetarea continuă a anumitor mesaje, idei sau narative, mijloacele de comunicare pot influența ceea ce percepeam ca fiind adevărat sau important. Această repetiție poate crea o senzație de familiaritate și poate întări anumite credințe sau ideologii. În timp, aceste mesaje repetitive devin adânc înrădăcinate în mintea noastră, formând gândurile și percepțiile noastre fără ca noi să ne dăm seama.

Înțelegerea acestor tehnici utilizate de mass-media mainstream este crucială pentru dezvoltarea literației media și pentru a scăpa de influența acesteia. Prin punerea la îndoială narativele prezentate, căutarea de perspective diverse și verificarea informațiilor, putem deveni consumatori mai critici de media.


Studii de Caz: Manipularea Media în Acțiune


Criza financiara din 2008


stocks

În 2008, în timpul crizei financiare globale, unele bănci au fost implicate în manipularea piețelor financiare, ceea ce a dus la creșterea volatilității piețelor și la pierderi financiare pentru investitori.


Oamenii simpli au pierdut bani din cauza manipulării piețelor financiare în timpul crizei financiare globale. Acest lucru s-a datorat faptului că manipularea a dus la creșterea volatilității piețelor, ceea ce a făcut ca investitorii să fie mai predispuși să vândă active la prețuri mai mici decât ar fi vrut.

Aceștia au fost deosebit de vulnerabili la aceste pierderi, deoarece au tendința de a investi mai puțini bani și de a fi mai puțin informați decât investitorii instituționali. În plus, oamenii simpli au fost adesea mai predispuși să investească în instrumente financiare complexe care erau mai susceptibile de a fi manipulate.


În România, mulți oameni au pierdut bani în investițiile lor din cauza manipulării. Criza financiară a dus, de asemenea, la creșterea șomajului și a sărăciei, care au afectat în special oamenii simpli.


Iată câteva exemple specifice de manipulare a piețelor financiare care au avut loc în timpul crizei financiare globale:

 • Deutsche Bank a fost acuzată de manipularea prețurilor de referință Libor și Euribor. Banca a fost amendată cu 2,5 miliarde de dolari de către autoritățile din SUA și Marea Britanie.

 • JPMorgan Chase a fost acuzată de manipularea piețelor de credit. Banca a fost amendată cu 13 miliarde de dolari de către autoritățile din SUA.

 • Barclays a fost acuzată de manipularea prețurilor de referință Libor și Euribor. Banca a fost amendată cu 2,9 miliarde de dolari de către autoritățile din SUA și Marea Britanie.

Facebook


În 2018, compania de publicitate Facebook a fost acuzată de manipulare în scopuri economice, deoarece a fost dezvăluit că Cambridge Analytica a colectat ilegal date personale de la milioane de utilizatori de Facebook. Acest lucru a dus la o serie de critici la adresa Facebook, care a fost acuzat de lipsă de transparență și de încălcarea confidențialității utilizatorilor. Compania a folosit datele personale ale utilizatorilor pentru a crea profiluri psihografice ale acestora. Aceste profiluri au fost apoi folosite pentru a vinde reclame personalizate utilizatorilor. Acest lucru a dus la creșterea vânzărilor pentru companiile care au plătit pentru reclame.


data

Acest lucru a fost posibil deoarece în 2014, Cambridge Analytica a dezvoltat o aplicație de testare a personalității numită "This Is Your Digital Life". Această aplicație a fost publicată pe Facebook și a fost descărcată de milioane de utilizatori. Atunci când utilizatorii au descărcat aplicația, au fost de acord să își împărtășească datele personale cu Cambridge Analytica, inclusiv numele, adresa de e-mail, datele de naștere și interesele.

Aceste profiluri au fost apoi folosite pentru a vinde reclame personalizate utilizatorilor.


Războiul din Irak din 2003


A fost unul dintre cele mai controversate evenimente din politica internațională și a ridicat întrebări serioase legate de manipularea știrilor și de rolul mass-media.

Una dintre principalele justificări ale invaziei din Irak a fost presupusa existență a armelor de distrugere în masă în posesia lui Saddam Hussein. Administrația președintelui George W. Bush și oficialii britanici au făcut afirmații ferme despre aceste arme de distrugere în masă. Cu toate acestea, atunci când trupele au ocupat Irakul, nu au fost găsite arme de distrugere în masă.


war

Înaintea războiului, administrația Bush a organizat campanii de comunicare pentru a câștiga sprijinul public și internațional. Acest lucru a inclus conferințe de presă și discursuri care prezentau riscurile presupuse ale armelor de distrugere în masă și amenințările lui Saddam Hussein.

Existau motive geopolitice și economice pentru invazie, cum ar fi controlul asupra resurselor petroliere din Irak și crearea unui aliat în Orientul Mijlociu.


Consecințele dezinformarii publicului


În lumea suprasaturată de media de astăzi, consumul mass-mediei fără a pune întrebări poate avea consecințe semnificative. Atunci când acceptăm fără a gândi informațiile și narativele prezentate de mass-media mainstream, riscăm să cădem în capcana dezinformării, manipulării și a perspectivelor înguste. Iată câteva consecințe ale consumului mass-mediei fără a pune întrebări:

 1. Înțelegere limitată: Mass-media mainstream prezintă adesea probleme complexe într-un mod simplificat și senzationalist. Prin bazarea pe titluri atrăgătoare, citate și narative simple, ea nu oferă nuanța și profunzimea necesare pentru o înțelegere comprehensivă a lumii. Consumul mass-mediei fără a pune întrebări ne poate lăsa cu o înțelegere superficială și incompletă a subiectelor importante.

 2. Bias de confirmare: Atunci când consumăm media fără a pune întrebări, putem căuta fără să știm informații care confirmă credințele și biasurile noastre preexistente. Acest bias de confirmare poate duce la un efect de cameră de ecou, în care suntem expuși doar la idei și perspective care se aliniază cu ale noastre, consolidându-ne credințele existente și eliminând punctele de vedere alternative.

 3. Polarizare: Lipsa de punere a întrebărilor critice în consumul mass-mediei poate contribui la polarizarea societății. Mijloacele de comunicare prezintă adesea probleme într-un mod care împarte oamenii în "noi" versus "ei", creând o cultură a divizării și ostilității.

 4. Dezinformare și știri false: Consumul mass-mediei fără a pune întrebări ne expune vulnerabilității față de aceste narative false, ceea ce duce la o societate dezinformată și eronată. Consecințele dezinformării pot varia de la neînțelegeri minore la decizii politice semnificative bazate pe neadevăruri.

fake news

5. Pierderea abilităților de gândire critică: Consumul mass-mediei fără a pune întrebări poate duce la o scădere a abilităților noastre de gândire critică. Prin acceptarea informațiilor ca atare, neglijăm importanța verificării faptelor, căutării de perspective diverse și gândirii critice cu privire la mesajele prezentate. Pierderea abilităților de gândire critică poate avea consecințe pe termen lung, nu doar în consumul nostru de media, ci și în abilitatea noastră de a naviga și de a lua decizii informate în lume.

Pentru a scăpa de consecințele consumului mass-mediei fără a pune întrebări, este crucial să dezvoltăm abilități de literație media. Prin analiza critică a informațiilor cu care ne întâlnim, căutarea surselor diverse, verificarea faptelor și punerea întrebărilor cu privire la motivele din spatele narativelor prezentate, putem deveni consumatori mai discernători de media.


Modalități de a dezvolta gândirea critică si abilități de a discerne informația


gandeste

Pe măsură ce navigăm în peisajul media complex de astăzi, este crucial să dezvoltăm abilități de literație media, să gândim critic despre mesajele prezentate și să căutăm perspective alternative.


Iată câteva modalități de a deveni persoane educate din punct de vedere media și de a ne elibera:

 1. Diversificați Sursele de Informație: Una dintre cele mai importante modalități de a deveni persoane educate din punct de vedere media este să diversificați sursele de informație pe care le consumați. Căutați surse care prezintă diferite puncte de vedere și care pun la îndoială narativele dominante. Prin căutarea de perspective diverse, puteți dezvolta o înțelegere mai cuprinzătoare a lumii.

 2. Verificați Faptele și Coroborați Informația: În era dezinformării, este esențial să verificați și să coroborați informația pe care o întâlniți. Înainte de a accepta o afirmație ca fiind adevărată, alocați timp pentru a cerceta și a corobora informația din mai multe surse fiabile. Căutați surse credibile care furnizează dovezi și citări pentru a-și susține afirmațiile. Prin verificarea faptelor, puteți separa adevărul de ficțiune și puteți lua decizii informate pe baza informației fiabile.

 3. Dezvoltați Abilități de Gândire Critică: Dezvoltarea abilităților de gândire critică este cheia pentru a deveni persoane educate din punct de vedere media. Puneți întrebări cu privire la motivele din spatele narativelor prezentate și analizați critic informația pe care o întâlniți. Întrebați-vă cine beneficiază de la un anumit mesaj sau poveste și ce biasuri pot fi implicate.

 4. Practicați O Pauză de Media: Faceți pauze de la mass-media mainstream și implicați-vă într-o pauză de media. Expunerea constantă la mass-media mainstream poate duce la suprasaturarea cu informație și la oboseală emoțională. Deconectați-vă de pe rețelele de socializare, opriți știrile și acordați-vă timp pentru a vă relaxa și reflecta. Utilizați acest timp pentru a vă implica în activități care hrănesc mintea și sufletul, cum ar fi cititul cărților, petrecerea timpului în natură sau angajarea în conversații semnificative cu alții. Prin distanțarea de mass-media mainstream, puteți obține o perspectivă proaspătă și recăpăta controlul asupra consumului dumneavoastră de media.

 5. Promovați Deschiderea și Empatia: Pentru a vă elibera de strânsoarea mass-mediei mainstream, este crucial să promovați deschiderea și empatia. Angajați-vă în conversații cu persoane care au puncte de vedere diferite și ascultați perspectivele lor fără judecată. Exersați empatia și încercați să înțelegeți motivele și motivațiile care stau la baza opinii diferite.

Este crucial să punem întrebări cu privire la narativele prezentate. Este timpul să ne redobândim controlul asupra consumului nostru de media și să formăm propriile narative. Să ne dăm puterea de a deveni consumatori selectivi de informații și de a căuta adevărul în mijlocul zgomotului.


# cum ne controlează media

Comments


bottom of page